Nem középiskolás fokon

2018.07.07. 10:10

Pozitív a hazai felsőoktatás megítélése

A magyar diákok 60 százaléka jónak tartja képzése szervezettségét, valamint saját órarendjét is.

Debrecen, 2018. június 15. Végzett hallgatók magasba dobják sapkáikat a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségének végén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én. A következõ hetekben az intézmény tizennégy karának 3600 végzõs hallgatója veheti át oklevelét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel közölte: a most záruló tanév tavaszi félévében jelentek meg az Eurostudent VI uniós felmérés eredményei. Az EU által végzett nemzetközi hallgatói kérdőíves kutatás a felsőoktatásban tanulók szociális hátteréről, lakhatási és életkörülményeiről, tanulmányi életútjukról ad átfogó képet. Az adatok alapján a magyar hallgatók az európai átlagnál elégedettebbek a felsőoktatás színvonalával és szervezettségével. A diákok több mint kétharmada jó minőségűnek tartja a hazai intézmények infrastrukturális körülményeit is – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, ez annak is köszönhető, hogy a felsőoktatás fejlesztése kiemelt szerepet játszik a kormányzati politikában: 2018-ban 38 százalékkal több pénz jut felsőoktatásra, ennek összege meghaladja a 606 milliárd forintot.

Ismertette: a felmérés legfrissebb elemzése alapján a magyar diákok 60 százaléka jónak tartja képzése szervezettségét, valamint saját órarendjét is, ez az arány felülmúlja az uniós országokban élő fiatalok 55 százalékos átlagos elégedettségét.

A hallgatók leginkább az oktatás minőségét és a tanárok felkészültségét tartják megfelelőnek

(71,1 százalékuk jelölte meg, hogy teljes mértékben vagy nagyon elégedett, szemben a 65 százalékos EU-s átlaggal), de hasonlóan pozitív a véleményük a hallgatói szolgáltatások színvonaláról (68,9 százalék, az EU-ban mindez 62,1 százalék), továbbá az órák és a vizsgák szervezettségéről a diákok 60,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megfelelőnek tartja (az EU-ban ez az arány 54,4 százalék).

Rétvári Bence kiemelte azt is:

az elmúlt években a kormány több mint százmilliárd forintot fordított felsőoktatási nagyberuházásokra.

Országszerte épültek és újultak meg egyetemek, főiskolák, valamint több kollégiumot is felújítottak.

Szólt arról is, hogy a 2014 és 2020 közötti Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program célja a többi között a felsőfokú végzettséget szerzők arányának növelése és a képzések munkaerőpiaci értékének erősítése. Ezek keretösszege több mint 142 milliárd forint.

Az uniós felmérések is azt igazolják – mutatott rá az államtitkár -, hogy a kormány járható utat kínál a magyar oktatás előrelépéséhez.

Borítókép: Végzett hallgatók magasba dobják sapkáikat a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségének végén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én. Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!