Putyin-Trump csúcstalálkozó

2018.07.16. 17:16

Szakértő: nem valószínű, hogy nagy megállapodások jönnek létre

Amennyiben van fontos célja Trumpnak Helsinkiben, akkor az az, hogy meggyőzze Putyint, fogja vissza Irán nukleáris ambícióit, ugyanakkor szerinte ez nem fog sikerülni.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő nem gondolja, hogy nagy megállapodásokat kötne az amerikai és az orosz elnök a hétfői csúcstalálkozón, hiszen nagyon sok témáról tárgyalhatnak, amelyekben rengeteg részletkérdés merül fel. Jelezte: a két ország közötti viszonyt azért lehet javítani.

Gyarmati Istvánt arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy kora délután Helsinkiben megkezdődött Donald Trump és Vlagyimir Putyin találkozója.

A szakértő közölte: rengeteg témáról tárgyalhatnak, a többi közt Szíriáról, Iránról, a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokról, a szankciós politikáról, Ukrajnáról vagy éppen Észak-Koreáról. Hozzáfűzte: szerinte nem tetszik az oroszoknak, hogy bővül a NATO.

Hangsúlyozta: ha van fontos célja Trumpnak Helsinkiben, akkor az az, hogy meggyőzze Putyint, fogja vissza Irán nukleáris ambícióit, ugyanakkor szerinte ez nem fog sikerülni.

Mint mondta, a két legnagyobb atomhatalom ez a két ország, és a 2010-ben kötött atomegyezményük nemsokára lejár, tehát dönteni kell arról, hogy megújítják-e a jelenlegi formájában, vagy a nukleáris robbanófejek további csökkentését irányozzák elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!