helyreállítanák a nyugalmat

2018.07.21. 09:53

Tűzszünetben állapodott meg Izrael és a Hamász

A megállapodást pénteken halálos kimenetelű támadások előzték meg.

Péntek délután a Hamász egyik mesterlövésze halálosan megsebesített egy járőröző izraeli katonát a Gázai övezet és Izrael határán. Ennek hatására tűzpárbaj tört ki a felek között, amelyben négy palesztin életét vesztette. Majd az izraeli hadsereg támadást indított a Hamász több gázai övezeti létesítménye ellen. A hadsereg közlése szerint harckocsijai eltaláltak 68 Hamász-célpontot, és romba döntöttek mintegy 60 épületet, amivel „jelentősen rontották a Hamász katonai képességeit”. A Hamász pedig rakétákkal támadta Izrael területét, de az izraeli légvédelmi rendszer kivédte ezeket.

Fauzi Barhúm, a Hamász egyik szóvivője közölte: a felek Egyiptom és az ENSZ erőfeszítéseinek köszönhetően megállapodtak abban, hogy helyreállítják a nyugalmat.

Izrael nem fűzött megjegyzést a közleményhez, de egy katonai szóvivő azt mondta: szombat hajnalban nem volt katonai tevékenység a Gázai övezetben. Ez már a második tűzszüneti megállapodás a felek között a héten.

Az izraeli 10-es tévécsatorna szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!