kiemelkedő esemény

2018.08.20. 18:04

Ideális körülmények között zajlik az ünnepi programsorozat

Több száz ember munkája van abban, hogy az elmúlt napokban zökkenőmentesen zajlottak az ünnepi programok.

„Sok ilyen ünnepet kívánok az országnak, sok ilyen születésnapot” – értékelte az augusztus 20-ai programsorozatot Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfő délután a Magyar Ízek Utcáján.

„Az elmúlt két és fél nap a szervezők részéről várt formában, zökkenőmentesen zajlott. Több száz, sőt ezer ember munkája van abban, hogy a különböző helyszíneken, a Clark Ádám téren, a Várkert bazárban, a délelőtti vízi- és légiparádén és a tisztavatáson minden flottul ment. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, a repülők külön megköszönték, hogy ”intéztünk nekik szélcsendet„, az előrejelzések pedig egyelőre azt mutatják, hogy az esti tűzijátékot sem veszélyezteti semmi” – mondta el az MTI-nek Kovács Zoltán.

A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt, a Magyar Ízek Utcáját a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, számos fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősen fűszeres ételt. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és a fűszerpaprikával.

Meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, Magyarország cukormentes tortáját, a Három kívánságot, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A magyar pékek három kategóriában – innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér – versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült.

Idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre. „Évről évre változik a kínálat. A magyar ízek felfedezését támogató kezdeményezés a 2010-es évek elején kezdődött. A cél az volt, hogy a magyar hagyományokat, adott esetben újragondolva, népszerűsítve hozzá tudjunk járulni ahhoz, hogy ezek az értékes, részben elfeledett vagy elfeledésre ítélt ételek és ízek újra ismertté váljanak” – emelte ki a kormányszóvivő.

A zavartalan napsütésnek köszönhetően több ezren látogattak ki a Magyar Ízek Utcájára, ahol a magyar gasztronómia iránt rajongók biztosan megtalálják számításaikat. A magyar kolbászok, sajtok, bográcsban rotyogó egytálételek, húsos tálak mellett rácson grillezett pontyot, különleges édességeket is megkóstolhatnak a látogatók.

Délutánonként és esténként könnyűzenei koncertek szórakoztatták a közönséget.

„Ez a nap a nyarat záró, illetve a politikai- és munkaszezon kezdete előtti időszak kiemelkedő eseménye, amely nemcsak az ide látogató magyarok, hanem a nagyszámú turista számára is igazi látványosság. Az esti tűzijáték pedig most már nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi hírnévvel bír: olyan esemény, amelyre külön érkeznek az emberek. A Duna-parti hotelek kihasználtsága ezért gyakorlatilag százszázalékos” – tette hozzá Kovács Zoltán.

Az este 9 órakor kezdődő budapesti tűzijáték ideje alatt a Lánchídról és a Dunáról, uszályokról lövik majd fel a rakétákat, több mint hatezret. A fényparádét az előrejelzések szerint az időjárás nem zavarja meg. Kellemes, enyhén szeles időt jósolnak, ami tűzijáték idején ideális, a keletkező füstöt ugyanis az enyhe szél elfújja.

Borítókép: Sajtárus a Magyar ízek utcájában 2018. augusztus 18-án.

Forrás: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik