tovább folyik a nyomozás

2018.09.01. 11:56

Terrorcselekmény lehetett az amszterdami késelés

Két amerikai turista megsebesült az Amszterdam fő vasúti pályaudvarán történt késelés során pénteken, a rendőrök megsebesítették az elkövetőt is – közölte a holland rendőrség.

A késelő egy német tartózkodási engedéllyel bíró 19 éves afgán, akit a rendőrség lőfegyverrel megsebesített, majd a hatóságok kórházba vitették, ahol kihallgatták. Az AT5 helyi televíziós csatorna úgy tudja, a késelést vita előzte meg.

Az Egyesült Államok hollandiai nagykövete szombaton arról tájékoztatott, hogy a pénteki késelés mindkét sebesültje amerikai állampolgár.

Pete Hoekstra szerint mindkét áldozat turistaként járt a városban. A külképviselet kapcsolatban van velük és családtagjaikkal, megadja nekik a szükséges segítséget. A rendőrség szerint az áldozatok sebesülései súlyosak, de nem életveszélyesek. A rendőrség korábbi közlése szerint a támadó véletlenszerűen választotta ki áldozatait.

Az incidens Amszterdam fő vasúti pályaudvarán történt.

Az amszterdami hatóságok esti közlése szerint a merénylő első nyilatkozatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a késelést terrorista indítékkal követte el. További részleteket nem ismertettek.

Mark Rutte holland miniszterelnök esti Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a nyomozás „szélsőséges ideológia” gyanújával folyik.

A Reuters hírügynökség összefüggést lát a pénteki incidens és aközött, hogy előző nap biztonsági aggályokra hivatkozva lemondta Geert Wilders holland politikus pártja, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett Mohamed-karikatúraversenyt.

A Hollandiában tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt Pakisztánban szerdán mintegy tízezer fős tiltakozó menetet indított Lahorból a légvonalban 270 kilométerre fekvő Iszlámábádba a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom, a pakisztáni fővárosban mozgósították a hadsereget a külföldi diplomaták védelmére. A menetet csütörtökön megállította a rendőrség. Közben bíróság elé állítottak csütörtökön Hollandiában egy 26 éves pakisztáni férfit, aki a gyanú szerint támadást akart előkészíteni Geert Wilders politikus ellen a karikatúraverseny miatt.

A férfit egyebek közt terrorista indíttatású fenyegetőzéssel gyanúsítják, illetve azzal, hogy tervet szőtt gyilkosság elkövetésére.

A 26 éves férfit a hágai központi pályaudvaron vették őrizetbe kedden, az után, hogy a Facebook közösségi oldalra felöltött videofelvétele tanúsága szerint támadással fenyegette meg a Mohamed-karikatúraverseny szervezőjét, egyúttal egy lehetséges támadásról beszélt a holland parlament épületénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!