50. évforduló

2019.07.21. 17:01

Ferenc pápa: rendkívüli álmot valósított meg az első holdra szállás

Rendkívüli álomnak nevezte az első holdra szállást Ferenc pápa az esemény 50. évfordulója alkalmából a Szent Péter-téren vasárnap elmondott beszédében.

A katolikus egyházfő szorgalmazta, hogy az emberiségnek az akkori nagy előrelépése „ma is a közös fejlődés iránti vágyat élessze még nagyobb célok felé, mint a gyengéknek biztosított nagyobb méltóság, több igazság a népeknek, több jövő közös otthonunk”, a Föld számára.

A Vatican Insider vatikáni hírportál visszaemlékezése szerint az 1969. július 20. és 21. közötti éjszakán az akkori egyházfő, VI. Pál a Rómához közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciáján az olasz televízió egyenes közvetítésében követte a holdra szállást.

Azon az éjszakán a pápa rövid közleményben áldását adta az űrhajósokra. Ezt megelőzően 1969 májusában – a tervezett holdra szállás bejelentésekor – VI. Pál külön beszédet mondott az expedícióról: kijelentette, csodálni kell, mennyi mindent tud és mennyi mindenre képes az ember.

„A hatékonyság azonban mindig az ember javát szolgálja? Jobbá és emberségesebbé teszi az embert?”

- tette fel a kérdést a pápa, amelyre azt válaszolta, hogy

„minden az ember szívétől függ”.

1969 októberében VI. Pál fogadta az amerikai űrhajósokat a Vatikánban. Ajándékként az egyházfő az üstökös útját követő három királyok kis kerámiaszobrát adta át az asztronautáknak.

Borítókép: Ferenc pápa beszédét mondja a holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a vatikáni szent Péter téren, a pápai palota ablakában 2019. július 21-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!