szíriai háború

2020.02.09. 18:34

A szír kormányerők 600 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Idlíb tartományban

A szíriai kormányerők több mint 600 négyzetkilométer területet foglaltak vissza a felkelők utolsó fellegvárainak számító Idlíb és Aleppó tartományban folytatott offenzívájuk során – közölték a fegyveres erők vasárnap. A hadsereg több vidéki település felett vette vissza az ellenőrzést az elmúlt napokban Szíria északi részén.

A közlemény szerint az offenzíva célpontjai azok a terrorista csoportok voltak, amelyek fokozták támadásaikat a civilek lakta területeken. A szíriai kormány és orosz szövetségese két hónappal korábban indított katonai műveletet Idlíbben és Aleppóban. Damaszkusz célja, hogy biztosítsa a fővárost Aleppó városával összekötő, stratégiai fontosságú útvonalat, amely a felkelők felügyelete alatt álló területeken halad át.

A szíriai kormány offenzívája miatt több mint félmillió embert kényszerült elhagyni otthonát a térségben, a helyzet újabb humanitárius katasztrófával fenyeget. A határ másik oldalán található Törökország – amely a felkelők szövetségese – erősítést küldött Idlíbbe, és jelezte: nem zárja ki a fegyveres összeütközés lehetőségét, ha a szíriai haderő a hónap végéig nem vonul vissza. Törökország területén 3,6 millió szíriai menekült él, és Ankara hangsúlyozta, hogy nem képes többet befogadni.

Eközben Ferenc pápa arra szólította fel a szíriai konfliktus szembenálló feleit, hogy tartsák be az emberi jogi konvenciókat Idlíb tartományban. A katolikus egyházfő fájdalmasnak nevezte a térségből érkező híreket. „Újból és szívből arra kérem a nemzetközi közösséget és minden érintettet, hogy használják a diplomáciai eszközöket, a párbeszédet és a tárgyalást, a nemzetközi humanitárius jogot tiszteletben tartva, hogy megóvják a civilek életét és sorsát” – mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren. Ezt követően egy különleges, spontán imádságot mondott Szíriáért a jelenlevőkkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!