Járvány

2020.03.24. 20:17

A Föld lakóinak egyharmadát szólították karanténba

Ez körülbelül 2,6 milliárd embert jelent.

A police officer is waiting to his checkpoint of check in the citizens who cross by the area, in Thessaloniki, in Greece, on 24 March 2020. Today is the day two of the Total Lockdown of the country of Greece. (Photo by Achilleas Chiras/NurPhoto)

Forrás: Achilleas Chiras / NurPhoto / AFP

Fotó: NurPhoto

A kedd éjjel hatályba lépő indiai országos karanténnal 2,6 milliárdra emelkedik azoknak a száma, akiket a hatóságok házikaranténba vonulásra szólítottak fel világszerte a Covid-19 járvány ellen harc jegyében az AFP francia hírügynökség adatbázisán alapuló keddi számítás szerint.

Ez az ENSZ által 2020-ban 7,8 milliárdra becsült világnépesség több mint egyharmada.

Az érintett országok többsége kötelező karantént rendelt el lakosok számára. A világ legalább 42 országában érint ilyen rendelkezés legalább 2,24 milliárd embert. Ilyen rendelkezést hoztak számos európai országban (Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország), de Kolumbiában, Argentínában, az egyesült államokbeli Kaliforniában, Nepálban, Irakban és Madagaszkáron.

India és Új-Zéland csatlakozott legutóbb a listához. Csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaság követi őket.

Ezeknek a területeknek a többségén munkába járás, alapvető árucikkek vásárlása, illetve orvos felkeresése céljából elhagyható a lakhely.

Legalább öt ország, illetve terület (226 millió ember) – közöttük Irán, Németország és Kanada – felszólította a lakosságot, hogy maradjon otthon, korlátozza a minimálisra a közlekedést és az érintkezéseket, de nem rendelkeztek büntetőintézkedésekről a rendelkezés megsértése miatt.

Legalább 15 ország, illetve terület kijárási tilalmat rendelt el, megtiltva, hogy este és éjszaka elhagyják a lakásokat. Ilyen intézkedést hoztak többek között Szaúd-Arábiában, Elefántcsontparton, Chilében, a Fülöp-szigeteki Manilában, Szerbiában. Egyiptomban szerdán lép életbe kijárási tilalom.

Egyes országok csak a legfontosabb városokat helyezték karanténba, megtiltva az oda belépést és az onnan történő kilépést. Ilyen intézkedés vonatkozik 27 bulgáriai nagyvárosra, a kazahsztáni Almatira és Nurszultanra és az azerbajdzsáni fővárosra, Bakura. Ezekben a városokban csaknem 10 millióan laknak.

Borítókép: Görögországban is karantén van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!