természeti csapás

2020.05.21. 10:00

Milliók menekülnek az Amphan ciklon elől

Legalább 15-en meghaltak és több mint hárommillió embert kellett kiköltöztetni az Amphan ciklon miatt Indiában és Bangladesben – mondták el helyi tisztségviselők csütörtökön.

Az Amphan több ezer házat tett lakhatatlanná, fákat, villanyoszlopokat csavart ki a földből, és áradásokhoz vezetett a térségben. Az ítéletidő teljes szigeteket vágott el a külvilágtól.

A ciklon az indiai Nyugat-Bengália fővárosában, a 15 millió lakosú Kolkatában (Kalkutta) is hatalmas pusztítást végzett. Nyugat-Bengáliában 10-12 ember vesztette életét, mert épületek vagy fák omlottak rájuk, és sok térségben áramkimaradás volt – mondta el Mamata Banerdzsi, az állam vezető minisztere. További egy ember vált a ciklon áldozatává Odisában.

Banerdzsi szerint az Amphan pusztítóbb volt, mint a koronavírus-járvány. A miniszter több tízmilliárd dollárra becsülte a károk összegét.

„Három válsággal szembesülünk: a koronavírussal, a hazatérő vendégmunkások tömegével és most a ciklonnal” – panaszolta az ellenzéki miniszter, aki Narendra Modi indiai kormányfő egyik leghangosabb bírálója.

A koronavírus miatti aggodalmak fokozták a kimenekítés nehézségeit. Sok helyen az üresen kongó iskolaépületeket használták a bajbajutottak elhelyezésére. A hatóságoknak az ilyenkor megszokottnál több helyiséget kell a kitelepítettek rendelkezésére bocsátani, hogy az emberek a járványra tekintettel tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól.

Bangladesben négy – más források szerint nyolc – embert életét követelte a szélsőséges időjárás. Itt már csak óránkénti 80 kilométeres sebességű széllökések kísérték a ciklont, amely az előrejelzések szerint csütörtök délutánra tovább gyengül. Az energiaügyi miniszter szerint legalább egymillióan maradtak áram nélkül az országban. A helyi katasztrófavédelem közölte, hogy part menti falvak százai kerültek víz alá, miután több helyen átszakadtak a gátak.

Az Amphan szerda este érte el India keleti partvidékét óránkénti 190 kilométeres sebességű széllökésekkel. Két nappal korábban, amikor a ciklon a Bengáli-öböl felett volt, a széllökések sebessége elérte az óránkénti 265 kilométert is.

Indiában a ciklonok időszaka áprilistól decemberig tart, ekkor csapnak le heves viharok az országra, hatalmas emberi és anyagi károkat okozva. Tavaly májusban 1,4 millió embert kellett kimenekíteni India keleti részén a Fani trópusi ciklon útjából. A ciklont kísérő heves széllökések, esőzések és áradások következtében akkor 64-en vesztették életüket, illetve négyen a szomszédos Bangladesben is meghaltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!