Ország-világ

2020.07.21. 12:28

Politico: Orbán győzött, törölték a „jogállamiság” kifejezést az EU-csúcson

Nem felvizezték, hanem törölték a „jogállamisági” mechanizmus szövegrészt az EU-csúcson a dokumentumból, Orbán Viktor „nem túsz többé” – írta ma hajnalban a Politico uniós forrásokra hivatkozva az európai tanácsi kompromisszumról.

A maratoni EU-csúcs negyedik napján, hétfőn este írta a Politico, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, „rábólintva a magyar és a lengyel aggodalmakra”, kiegészítette a jogállami mechanizmusról szóló javaslatát. Ez azt mondja ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehetne részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól – ismerteti a Magyar Nemzet.

Kedd hajnalban azonban, még mielőtt Charles Michel twittelte volna az EU-csúcson kötött alkut, a Politico újabb, végleges verzióról írt a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban.

Az uniós portál úgy értesült, hogy Charles Michel új kompromisszumos javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők elé, ebben utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére azzal: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték

– írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a NextGenerationEU védelmére vonatkozó „feltételrendszert” – de a lehetséges szankciókat az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni. Ez utóbbi gesztus az erős, progresszív mechanizmust akaró tagállamoknak.

A Politico hajnali cikke szerint azt a bekezdést is törölték, amelyik felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós csúcs szombati napján, 2020. július 18-án az Európai Tanács brüsszeli épületében

Ezek is érdekelhetik