Hegyi-Karabah

2020.11.14. 14:04

Örményország több mint 2300 katonáját vesztette el a harcokban

Örményország elismerte szombaton, hogy több mint 2300 katonáját vesztette el a vitatott hovatartozású területért, Hegyi-Karabahért Azerbajdzsánnal vívott, szeptember végén kirobbant harcokban.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 2317 örmény katona halt meg a bő másfél hónapos fegyveres konfliktusban, de még nem azonosítottak minden holttestet.

Az örmény hatóságok eddig 1339 katona és 50 civil haláláról számoltak be hivatalosan. Azerbajdzsán továbbra sem közölte a katonai veszteségeit, csak 93 civil halálát ismerte el.

Közben a régióban az Azerbajdzsánnak átadandó falvakban sok távozó örmény család fölgyújtotta a házát, mondván, inkább égjenek porig, mint hogy az azeriek kezére jusson.

A Kalbadzsar régióban található Harektar faluban, amelyet a harcokat lezáró fegyverszüneti megállapodás szerint vasárnap át kell adni Azerbajdzsánnak, szombaton legalább hat ház lángokban állt.

„A mai az utolsó nap, holnap itt lesznek az azeri katonák. Ma mindenki felgyújtja a házát” – mondta egy helyi lakos.

Örményország és Azerbajdzsán többheti heves harcok után végül Oroszország közvetítésével állapodott meg a tűzszünetben. Eszerint Örményország kénytelen jelentős területeket átengedni Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabahban.

A megállapodás egyik legfontosabb elemeként kétezer orosz katonát vezényelnek a kaukázusi régióba, hogy felügyeljék a törékeny fegyvernyugvást. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte: az orosz kontingens nagy része már el is foglalta állomáshelyét Hegyi-Karabahban; 12 megfigyelőállást létesítettek, és a katonai rendészet már meg is kezdte a járőrözést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!