V4 országok

2021.02.05. 09:30

Ezeket a szervezeteket támogatja Soros György – 2.rész

Soros György amerikai tőzsdespekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa 2019-ben sem aprózta el, több ezer szervezetet támogatott világszerte. Az összeállítás második része.

Sorozatunk első részében azt mutattuk be, hogy Soros György milyen szervezeteket finanszíroz Lengyelországban és Magyarországon. Most Csehországot és Szlovákiát vesszük górcső alá – a V4NA összeállítása nyomán.

Csehország

Az AutoMat nevű szervezet Prágában aktív. A honlapja szerint azért dolgoznak, hogy elősegítsék a jobb életkörülményeket a városban. Támogatják a tömegközlekedést, a gyalogos és kerékpáros közlekedést, valamint az észszerű autóhasználatot. Az OSF honlapja szerint 2019-ben közel 70 ezer dollárt kaptak 2 éves időtartamra. A leírás szerint a támogatás célja, hogy a szervezet tovább bővíthesse és megerősíthesse a társadalmi bázisát annak érdekében, hogy előmozdítsák a fenntarthatóságot és az emberközpontúságot a prágai városi közszolgáltatásokban. Az AutoMat 2018-ban is szerzett pénzt Soroséktól, akkor 50 ezer dollárt kaptak.

Az Aisis nevű szervezet oktatási területen tevékenykedik. A honlapjuk szerint „innoválják az oktatást a Cseh Köztársaságban”. Az OSF szerint 21,4ezer dollárt kaptak 16 hónapra. A támogatást az „Iskolai zaklatás minimalizálása” elnevezésű program terjesztésére és fenntartására kapták, amelynek keretében a tanárok segítséget kapnak az iskolai zaklatás (bullying) hatékony felismeréséhez, megelőzéséhez és kezeléséhez. A honlapjukon a Nyílt Társadalom Alapítvány partnerként van feltüntetve.

Az Awen Amenca nevű szervezet roma ügyekkel foglalkozik. A honlapjuk szerint 8 városban vannak jelen, 4 év alatt 262 önkéntest alkalmaztak. A szervezet az OSF-től 185 ezer dollárt kapott 2 évre. A leírás szerint a támogatást az Awen Amenca munkájának megszilárdításáért kapta azért, hogy

a roma szülők képesek legyenek a diszkrimináció elleni küzdelemre a Cseh Köztársaságban.

A České centrum pro investigativní žurnalistiku sajtóorgánum a honlapján azt írja, hogy „eredeti oknyomozó” anyagokat készítenek Csehországban és Szlovákiában. A szervezetet Soros Györgyék 63,4 ezer dollárral támogatták. A leírás szerint

a támogatásból a társadalmi bázisukat bővíthetik és erősíthetik meg.

A szervezet 2018-ban is kapott pénzt az OSF-től, így nem véletlenül van feltüntetve a partnerlistájukon. A médiapartnereik között pedig feltűnik a Global Investigative Journalism Network is, amely szintén komoly támogatásokat kap Soroséktól.

Az Organizace pro pomoc uprchlikum nevű szervezet

a migráció területén tevékenykedik.

A honlapja szerint a fő tevékenységük közé tartozik a nemzetközi védelmet kérők és a Cseh Köztársaságban tartózkodó más külföldiek számára ingyenes jogi és szociális tanácsadás, képzési programok szervezése a szakemberek és a lakosság számára, illetve egyéb tevékenységek a külföldiek integrációjának elősegítésére. A szervezet 69,7 ezer dollárt kapott az OSF-től. Az OPU 2018-ban is szerzett Soroséktól 47,6 ezer dollárt.

Szlovákia

A Bystriny nevű szervezet kétszer is sikeresen pályázott pénzért a Soros-alapítványnál, 25, illetve 8,3 ezer dollárt kaptak. A leírás szerint a támogatás célja, hogy megkezdődhessen egy

fenntartható, összehangolt, de önszerveződő önkéntes hálózat kiépítése,

amely képes gyakorlati segítséget nyújtani a helyi aktivistáknak, egyéneknek és országszerte indított kezdeményezéseknek a helyi problémák megoldásában és a közvéleményt érdeklő ügyekben.

A Nadacia Zastavme korupciu nevű szervezet a korrupció ellen harcol. Az OSF-től 69,9 ezer dollárt kaptak arra a célra, hogy a szervezet önkéntes és

aktivista bázisát bővítse és megerősítse Szlovákia különböző részein élő fiatalok bevonásával,

akikből korrupcióellenes aktivisták válhatnak.

Az Obcianske zdruzenie Proti Korupcii szintén a korrupció ellen harcol. Az OSF-től 24,9 ezer dollárt kapott, amivel adománygyűjtési tervek kidolgozásához és a csoport más helyi civil-hálózatokba történő bekapcsolódásához nyújt segítséget. Emellett cél az olyan oknyomozó cikkeken alapuló

szatirikus videók készítésének támogatása, amely a szélesebb körű kritikai gondolkodást segíti elő

a korrupció elleni küzdelem érdekében. A szervezetnek 2017-ben is sikerült pénzt szereznie Soroséktól, akkor is közel 25 ezer dollárt érkezett. A honlapjukon feltűnik a Nyílt Társadalom Alapítvány logója.

Borítókép: George Soros / Illusztrációfotó / Clemens Bilan / MTI / EPA

Ezek is érdekelhetik