nem sikerült

2021.02.23. 11:54

Öngyilkos merényletre készülő nőket vettek őrizetbe a Fülöp-szigeteken

A hatóságok házi készítésű pokolgépek alkatrészeit foglalták le, köztük kapcsolókat, elemeket, csöveket, betonszegeket, fojtásokat, ammónium-nitrátot és gyutacsot.

Öngyilkos merényletre készülő kilenc nőt vettek őrizetbe különböző rajtaütések során a Fülöp-szigetek déli részén – közölték kedden a helyi hatóságok.

A gyanúsítottak az Abu Sayyaf terrorszervezet tagjainak lányai, testvérei, illetve a kormányerők által megölt vezetők özvegyei.

Corleto Vinluan altábornagy, regionális katonai parancsnok azt mondta, a rajtaütéseket egy időben hajtották végre három városban Jolo szigetén múlt pénteken, azt követően, hogy értesülést szereztek egy készülő öngyilkos merényletről. A műveletben kilenc nőt vettek őrizetbe. A merénylet még a felkészülési szakaszban volt, miközben a robbanószerkezeteket már összeállították – tette hozzá.

A hatóságok házi készítésű pokolgépek alkatrészeit foglalták le, köztük kapcsolókat, elemeket, csöveket, betonszegeket, fojtásokat, ammónium-nitrátot és gyutacsot.

William Gonzales vezérőrnagy, a helyi kormányerők egyik parancsnoka azt mondta, készen állnak visszafogadni azokat, akik elfogadják a törvényeket, az azokat megtagadókat azonban biztosan levadásszák és megakadályozzák abban, hogy pusztítást okozzanak.

Közölte: a letartóztatottak között volt az Abu Sayyaf vezetője, Hatib Hajan Sawadjaan három lánya és nővére. Sawadjaan tavaly júliusban a kormánycsapatokkal vívott ütközetben megsebesült, és néhány nappal később meghalt a hegyvidéki Sulu Patikul város közelében.

Néhány héttel később az Abu Sayyaf fegyvereseinek két özvegye felrobbantotta magát Jolo városban, legalább 14 ember életét vesztette, közte több kormánykatona. Hetvenöten megsebesültek.

Az Abu Sayyaf terrorcsoport a Fülöp-szigetek legelvetemültebb iszlamista fegyveres szervezete, amelyet a hatóságok felelősnek tartanak az ország legsúlyosabb merényleteiért, valamint váltságdíjért elkövetett emberrablásaiért.

A fegyveresek 2000 óta több tucat külföldit raboltak el váltságdíjért, és közülük néhányat megöltek, köztük egy német férfit 2017-ben. A csoport szövetségre lépett az Iszlám Állam szélsőséges szervezettel, amely felelősséget vállalt a Fülöp-szigeteken végrehajtott több robbantásért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!