Járvány

2021.07.01. 10:13

Törökországban feloldották a kijárási tilalmat

Törökországban csütörtöktől feloldottak minden kijárási tilalmat, valamint korlátozást, tovább enyhítve az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken.

Az intézkedéscsomag a május közepén megkezdett fokozatos enyhítés harmadik fázisa.

A kijárási tilalom és korlátozás eltörlésével a belföldi közlekedés is szabaddá vált. Legutóbb hétköznapokon és szombaton 22 órától éjszakai kijárási tilalom, vasárnap napközben pedig kijárási korlátozás volt érvényben, amelynek értelmében a lakosok csak a közeli élelmiszerboltokat kereshették fel.

Mostantól a 65 év felettiek és a 18 év alattiak újból használhatják a tömegközlekedést, illetve az állami intézmények is visszaállnak a normál munkamenetre.

Kinyitnak egyúttal a szórakozóhelyek, a mozik, a fedett uszodák, a masszázsszalonok, illetve ismét szabad koncerteket és fesztiválokat tartani.

A maszkviselés közterületen továbbra is mindenhol kötelező.

A török kormányzat először április 13-án, a ramadán, az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től „teljes lezárást” rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak. A fokozatos enyhítés május 17-én kezdődött.

Törökországban a járványügyi adatok az utóbbi két és fél hónap alatt nagy mértékben javultak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett járt, május 20. óta már 10 ezer alatti. Csaknem egy hónapja pedig ötezer és hétezer között stagnál. A betegség halálos áldozatainak száma naponta lassan, lépcsőzetesen ereszkedik. A halálesetek száma április 30-án volt a legtöbb, azon a napon 394 török hunyt el a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Múlt hétfőn 58, kedden 53, szerdán pedig 45 halálos áldozatot követelt a járvány.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 34 millió 709 ezer, míg a másodikat 15 millió 108 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!