Ország-világ

2021.11.11. 13:16

Fejek hullhatnak a fővárosban Karácsony helyettese szerint

A főpolgármester-helyettes váltig állítja, hogy a főváros vezetése nem adott felhatalmazást Bartsnak, hogy a Városháza eladásáról tárgyaljon.

Budapest, 2020. március 14. Karácsony Gergely fõpolgármester (b3) sajtótájékoztatót tart a fõvárosi operatív törzs rendkívüli ülése után, mellette Kiss Ambrus általános fõpolgármester-helyettes (b), Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelõs fõpolgármester-helyettes (b2) és Tüttõ Kata városüzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes (j) a Városháza udvarán 2020. március 14-én. Fokozatosan bezárnak a fõvárosi óvodák és bölcsõdék, a tömegközlekedésben nem lehet felszállni az elsõ ajtónál a jármûvekre március 16-tól - jelentette be a fõpolgármester. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nem férhet kétség ahhoz, hogy Bart J. Balázs beszél az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételen, amelyen a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója a Városháza tervezett eladásának a részleteit fejtegeti – írja a Magyar Nemzet.

– Ráadásul Barts nem jelezte felénk, hogy nem ő beszélne a felvételen. Megdöbbentő, hogy volt aki ezt kétségbe vonta – jelentette ki Karácsony Gergely helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában, szerda este.

Szavai szerint tavaly novemberben azt kérte a fővárosi kabinet a vagyonkezelőtől, hogy készítsen egy anyagot a városháza jövőjére vonatkozóan, amelyben az eladás opciója nem szerepelt. Hozzátette: egyébként is csak az államnak, vagy egy másik önkormányzatnak tudnák eladni a városházát, mivel az a korlátozottan forgalomképes nemzeti törzsvagyon részét képezi.

Műsorvezetői kérdésre Kiss Ambrus elmondta, hogy Karácsony Gergely felszólította Barts J. Balázst, hogy a nap végéig írjon egy igazoló jelentést, amelyben egyebek mellett arra várnak tőle választ, hogy kinek a kezdeményezésére, és kikkel tárgyalt. Állítása szerint a fővárosi kabinet semmilyen felhatalmazást nem adott a vagyonkezelő vezetőjének, hogy a városháza eladásáról bárkivel tárgyaljon. Mint mondta, arra is választ várnak Bartstól, hogy az említett beszélgetés mennyire volt összhangban a városvezetés arra vonatkozó elképzeléseivel, hogy nem akarják eladni a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttest.

A lehetséges következményekkel kapcsolatban Kiss Ambrus Barts J. Balázs menesztését is megemlítette.

– Nem látom, hogy olyan írásbeli válasz érkezne, ami megteremti a városvezetésben a bizalmat – fogalmazott. A főpolgármester nonszensznek nevezte Barts J. Balázs azon kijelentését, hogy 2024 után „szétcsesznék” a városháza területén építendő közparkot, és állítása szerint mélygarázst sem terveznek. Mint megírtuk, a vagyonkezelő vezetője meglehetősen cinikus módon beszélt arról, hogy

a parkot mindössze azért alakítanák ki, mert az Karácsony kampányígéreteiben szerepelt, ám a következő önkormányzati választás után elbontanák azt.

Ezen egyébként még a felvétel egyik, ismeretlen szereplője is megrökönyödött. Barts több ismerősét megemlítette a jelenlévők közül, így egy bizonyos Gyulát és Zsoltot, akik minden bizonnyal Gansperger Gyulával egykori Wallis-vezérrel, és Berki Zsolttal azonosíthatók. Utóbbiak szintén kulcsszerepet játszhattak a Városháza tervezett dobra verésében, illetve egy XXII. kerületi, 7400 négyzetméteres budai ingatlannak korrupciógyanús módszerekkel történő eladásában.

Borítókép: Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős fõpolgármester-helyettes (balról jobbra) a Városháza udvarán 2020. március 14-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!