A saját jelentésüket szavazták meg

2022.01.24. 12:52

A baloldali többség szava számított a Városháza-ügyben

Függőben maradt, hogy el akarta-e adni a városvezetés az értékes ingatlant.

A papírforma érvényesült a Városháza-gate hátterét kutató vizsgálat végén. A vélemények végig megoszlottak, végül a baloldali többség a saját jelentését szavazta meg, és így megoldatlan maradt a probléma - írja a Magyar Nemzet. 

Két fontos kérdést kellett volna kivizsgálnia a decemberben felállított vizsgálóbizottságnak, amelynek az volt a feladata, hogy a Városháza feltételezett eladásának hátterét derítse fel: 

valóban el akarta-e adni a főváros vezetése ezt a magas értékű ingatlant, és hogy létezik-e jutalékos rendszer a budapesti ingatlanok nem törvényszerű értékesítésében.

A bő másfél hónapos munka végén nem sikerült választ kapni ezekre a kérdésekre, és ebben jelentő szerepe van annak, hogy a testületet 4:3-os baloldali többséggel állították fel.

A vizsgálóbizottság ma délelőtt azért ült össze, hogy elfogadja a munka végén összeállított jelentést. Kiderült, hogy valójában két jelentés készült, az egyiket a fideszes bizottsági elnök, Kovács Péter állította össze, a másikat a baloldali Soproni Tamás alelnök. Az ülésen felszólaló Soproni Tamás és Horváth Csaba egyaránt úgy érvelt, hogy a bizottság feladata az objektív tények vizsgálata volt, ezek alapján nem találtak bizonyítékot a két feltételezett visszaélésre. Kovács Péter és Láng Zsolt erre úgy felelt, objektív vizsgálatot folytattak le, és a tények egy irányba mutatnak. 

Szerintük azért nem sikerült a kérdésekre helyes választ kapni, mert a baloldali többség számos ponton fékezte a bizottság munkáját azzal, hogy egyes pontokon leszavazta a további vizsgálatokat.

Bagdy Gábor (Fidesz–KDNP) úgy foglalta össze a vitát, hogy egy ilyen, szűk kompetenciával rendelkező bizottság nehezen tud eredményesen dolgozni, hiszen szűrt információk jutnak el hozzá, ezért az egyetlen lehetőség az volna, ha a bizottság meg tudná hosszabbítani a működés idejét, és tovább dolgozna, de erre a jelen körülmények között nem lát sok lehetőséget.

A vitakörülményeket jól tükrözte a szavazás végeredménye is. Kovács Péter jelentését 4:3 arányban szavazta le a baloldali többség, míg Soproni Tamásét 4:3 arányban megszavazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában