Terrorizmus

2022.01.23. 13:39

Több mint 100 halottja van már a dzsihadisták és a kurdok összecsapásának

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön támadta meg az el-Haszeke városban lévő intézményt.

Már legalább 123 halottja van Északkelet-Szíriában egy börtönnél a dzsihadisták és a kurd biztonsági erők közötti 4. napja tartó összecsapásoknak – jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, az OSDH nevű aktivistahálózat.

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön támadta meg az el-Haszeke városban lévő intézményt egy merész akcióban, amelynek célja a rabok kiszabadítása volt.

A súlyos összecsapások vasárnap is folytatódtak az Iszlám Állam, az IÁ szélsőségesei és az Egyesült Államok vezette koalíció által támogatott kurd erők között. A tájékoztatás szerint az IÁ 77 fegyverese esett el, amíg a kurdok 39 emberüket vesztették el, és meghalt 7 civil is. Az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelyen állítólag a börtön elleni rajtaütés során elfogott több tucat őr látható. A felvételeken látható foglyok éppen a nevüket és a születési dátumukat adják meg.

Az OSDH szerint az el-haszekei börtönben mintegy 3500 feltételezett dzsihadistát, köztük az IÁ vezető beosztású tagjait tartották, azonban közülük többnek sikerült elszöknie.

A csütörtöki támadás volt az Iszlám Állam legjelentősebb támadása azóta, hogy 2019-ben az ellenük megszerveződött nemzetközi erők felszámolták az IÁ-kalifátust Szíriában és Irakban. Sok emberük azonban még mindig az iraki-szíriai határvidéken rejtőzködik, és kisebb támadásokat hajt végre.

Borítókép: MTI / EPA / Ahmed Mardnli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában