Önellentmondás

2022.06.09. 06:56

Átverésnek nevezte a rezsicsökkentést Karácsony

Nem egyeztettek az önkormányzatokkal a rezsicsökkentéssel kapcsolatban – erről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerdán Gödöllőn, ahová nem ment el a főpolgármester. Karácsony Gergely korábban átverésnek nevezte és sikerpropagandával azonosította a kormányzati intézkedést.

Tovább méltatlankodnak az önkormányzati vezetők a rezsicsökkentés átalakítása miatt. Karácsony Gergely hétvégi kifakadása után a Magyar Önkormányzatok Szövetségét (MÖSZ) is összehívták, ahová a főpolgármester nem ment el. A résztvevőknek be kellett érniük a budapesti főpolgármester árnyékkormányainak állandó önkormányzatokért felelős árnyékminiszterével, Wittinghoff Tamással. Budaörs polgármestere úgy fogalmazott: egy nagy városnál milliárdos, kisebb városnál mil­liós kiesést jelent az, hogy nem részesülnek a rezsicsökkentésben a települések. Szerinte most derül ki az, hogy milyen problémát jelent, ha egyik pillanatról a másikra megszűnik valami, amit egész máshogy is lehetett volna kezelni.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, egyben Gödöllő polgármestere kifejtette, hogy a választások előtt több ezer milliárdot kiosztott a kormány, most viszont ebben az időszakban nincs meg az a tartalék, ami kivédené a nemzetközi hatásokat, többek között az ukrajnai háború okozta problémákat.

Mint mondta: a rezsicsökkentésből való kizárás egy „roggyantó ütés” a településeknek. Hozzátette: ez a döntés működési év közben hozza az önkormányzatokat olyan helyzetbe, hogy át kell csoportosítaniuk forrásokat. Szerinte padlóra kerülnek az önkormányzatok a most elfogadott költségvetés miatt.

Szintén brutális megszorításként látja a rezsicsökkentés átszabását Karácsony Gergely is, aki erről a hétvégén közösségi oldalára posztolt. Budapest mai főpolgármestere ezzel szemben már 2013-as bevezetésétől kezdve kritizálta a rezsicsökkentést. 2014 februárjában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez intézett írásbeli kérdésében rezsifórumok sikerpropagandájáról írt. Az ekkoriban az LMP frakciójából már kivált, a Házban független képviselőként ülő Karácsony szerint „a narancsszínre festett grafikonok lépcsőházakban való kifüggesztése” helyett célszerűbb volna a társasház-tulajdonosok valós problémáiról országszerte fórumokat tartani.

A parlamentből még abban az évben távozó Karácsonyt ősszel Budapest XIV. kerületében választották meg polgármesternek.

A következő évben már Budapest költségvetését kritizálta. Az MTI 2015. február 25-i tudósítása szerint Karácsony azután nyilatkozott újságíróknak, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest az évi költségvetését. 

– Budapest idei költségvetése elsősorban a kormány rezsicsökkentésnek nevezett átverése miatt van nehéz helyzetben, a nagy közműcégek ugyanis folyamatos támogatásra szorulnak miatta – kritizálta a rezsicsökkentést akkor Karácsony.

A főpolgármester ehhez képest már nem átverésként látja a kormányzati intézkedést, erre lehet következtetni hétvégi posztjából, amire a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos is reagált.

Németh Szilárd emlékeztetett: a főpolgármester országgyűlési képviselőként nem is szavazta meg a rezsicsökkentés bevezetését. Gyurcsánnyal és Márki-Zayval arról beszéltek, hogy a rezsicsökkentés ostobaság, hülyeség, és ebben a formájában meg kell szüntetni, mindent a piac igényei alá kell rendelni.

Borítókép: Karácsony Gergely / MTI / Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában