Visszhang

2022.08.07. 17:32

Orbán Balázs: a kormányfő CPAC-en elhangzott beszéde közéleti téma lett

Rod Dreher amerikai író-filozófus szerint az amerikai konzervatívok sokat tanulhatnak Orbán Viktortól.

„Orbán Viktor CPAC-en elhangzott beszéde a közéleti diskurzus egyik fő tárgyává vált az Egyesült Államokban” – írta Facebook-oldalán Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója. Hozzátette: nagyon sokan írták meg véleményüket, gondolataikat és vontak le következtetéseket a magyar miniszterelnök által elmondottak alapján. Orbán Balázs Rod Dreher amerikai író-filozófus, a The American Conservative amerikai folyóirat főmunkatársának és Magyarország barátjának írását emelte ki, amely szerinte két fő tanulságot tartalmazott:

Fel kell ismerni, hogy nem a megszokott politika idejét éljük, hanem azt, amikor a nyugati civilizáció túlélése a tét – és mi, akik hálásak vagyunk a nyugati civilizációért, annak számos hibája ellenére, vesztésre állunk.

Hajlandónak kell lennünk arra, amit a liberálisok tesznek: az állam erejét a saját céljaink elérésére kell használni. A liberalizmus nem semleges; ez egy fikció. Orbán Viktor pedig megértette ezt. Az amerikai jobboldalnak feltétlenül meg kell tanulnia ezt a leckét, és alkalmaznia kell, mivel az egyetlen politikai intézmény, amelyben a jobboldalnak ma érdemi befolyása van az Egyesült Államokban, az az állam. Mára az amerikai hadsereg is woke lett, komoly bajban vagyunk.

Rod Dreher szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszéde hatalmas sikert aratott a Dallasban megrendezett eseményen – ezt bizonyította a magyar családpolitikáról szóló beszédét követő tapsvihar. A filozófus kiemelte, hogy amikor a kormányfő arról beszélt, „az anya nő, az apa férfi, a gyermekeinket pedig hagyják békén”, a hallgatóság éljenezve, állva tapsolt.

Véleménycikkében Rod Dreher a baloldali kritikákkal szemben is megvédte Orbán Viktort.

Felidézte például, hogy az AP hírügynökség autokratának nevezte a magyar miniszterelnököt, noha szabad és tisztességes választások útján került egymás után már negyedik alkalommal a magyar kormány élére.

Míg az AP riportere kifogásolja, hogy hazánkat Orbán Viktor pártja, a Fidesz egyedül kormányozza, Rod Dreher hangsúlyozza, ez nem egyedi eset: az Egyesült Királyságot a Konzervatív Párt is egyedül vezeti.

Tudják, miért? Mert mindkét esetben ezek a pártok szerezték a legtöbb szavazatot a választásokon. A parlamenti demokráciában ez azt jelenti, hogy ez a párt alkotja a kormányt

– írja az amerikai író-filozófus.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden vesz részt az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciájának (CPAC) megnyitója előtt a CPAC vezetőségi tagjaival a konferencia helyszínén, Dallasban, 2022. augusztus 4-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában