Olasz választások

2022.09.23. 23:31

Ursula von der Leyen ellen tiltakoznak Rómában

Matteo Salvini tüntetést tartott az Európai Bizottság római képviselete előtt

Forrás: AFP

Fotó: Giovanni Grezzi

Tiltakozó akciót hirdetett meg az Európai Bizottság római képviseleténél Matteo Salvini, a Liga nevű olasz párt elnöke a választási kampány zárónapján, péntek késő délután Ursula von der Leyen kijelentései miatt, aki az Európai Unió beavatkozását vetítette előre az olasz választási eredményt követően.

A Liga tüntetői „Szégyen!”, valamint „Ursula out” feliratú táblákat emeltek a magasba.

Matteo Salvini gyalog érkezett a helyszínre, és rögtönzött beszédet tartott, amelyben kijelentette: – Európa erős hatalmai mozdultak meg az olaszországi választási eredmény módosítására. Hozzátette, a választások előtt két nappal Brüsszel minden eszközt megmozgat. Hangsúlyozta, hogy nem a Liga vezetőjeként, hanem olaszként érzi fenyegetésnek és zsarolásnak Ursula von der Leyen szavait.

Az olaszok úgy szavaznak, ahogy akarnak, és csak azért, mert nem úgy szavaznak, ahogy Brüsszelben akarják, nem állíthatják le az európai források kifizetését

– hangoztatta Salvini. Kifejtette: – Számunkra Európa mást jelent. Megjegyezte, hogy a jobboldal esetleges győzelmével Róma nemzetközi politikája nem változik, de az unióban emelt fővel fognak cselekedni. – Elég volt ezen emberek felfuvalkodottságából! – hangoztatta. 

Matteo Salvini délután a közösségi oldalain jelentette be, hogy a Liga ülőtüntetést szervez az Európai Bizottság Róma belvárosában található képviseleténél. A bejelentés azonnal megbénította a főváros központjában a pénteki forgalmat. Szavait közel egymillióan hallgatták egyenesben az interneten, mivel a politikus pénteken kampányzáró maratoni bejelentkezést tartott az összes közösségi felületen.

Kijelentette: 

Számomra nem normális, sőt szégyenletes és nem demokratikus, hogy három nappal egy nép szabad választása előtt az európaiak közös elnöke kijelenti, hogy ha az olaszok egy bizonyos módon szavaznak, és az nehéz helyzetet teremt, akkor Európának meglesznek az eszközei a közbelépésre, ahogyan Lengyelországgal és Magyarországgal tette.

Ursula van der Leyen szerdán előadást tartott az amerikai Princeton Egyetemen, ahol az egyik hallgató az olaszországi választásokról kérdezte. Válaszában az Európai Bizottság elnöke azt mondta, figyelemmel kísérik a választások eredményét, és ha a dolgok „nehéz irányba” mennek, akkor, ahogy már beszélt Magyarországról és Lengyelországról, vannak eszközeik. Ursula von der Leyen a felmérésekben előnyre álló jobboldal esetleges győzelmére utalt. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság minden demokratikusan megválasztott kormánnyal együttműködik.

A kijelentések híre péntekre érkezett meg Olaszországba, a választási kampány utolsó óráira. Az olasz politikai élet tiltakozására Ursula von der Leyen szóvivője pontosította, hogy a bizottság elnökének szavai nem az olaszországi választásokra vonatkoztak. 

Matteo Salvini gusztustalan, szánalmas fenyegetésről, intézményes visszaélésről beszélt. 

A Liga vezetője szerint az Európai Bizottság elnöke teret tévesztett, megfeledkezve arról, hogy minden európait képvisel, nem csak a baloldaliakat. Matteo Salvini támadásról beszélt Olaszország és a demokrácia ellen, és kijelentette: Ursula von der Leyennek bocsánatot kell kérnie vagy le kell mondania. A Liga vezetője megjegyezte: sem Sergio Mattarella államfő, sem Mario Draghi leköszönő kormányfő nem reagált Von der Leyen kijelentéseire.

Az Olasz Testvérek (FdI) kampányát Nápoly közelében záró Giorgia Meloni az Európai Bizottság elnökének véleményét az olasz baloldal felelősségének nevezte, mert az szerinte külföldön rossz hírét terjeszti az országnak, és leköpi hazáját. Meloni úgy vélte, hiába tisztázta szavait Ursula von der Leyen, óvatosan kell fogalmazni az európai biztosok és a bizottság hitelének megőrzése érdekében.

A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) alelnöke, Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke arra kérte az európai intézményeket, tartsák távol magukat az olaszországi választási kampánytól.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte döbbenetesnek nevezte Ursula von der Leyen nézeteit. Azt mondta, hogy az Európai Uniónak tiszteletben kell tartania az olaszok választását. Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) elnöke szerint Ursula von der Leyen nem adhat leckét az olaszoknak demokráciából. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta szintén úgy vélte, az Európai Unió képviselőinek szabad teret kell hagyni az olaszoknak. Letta elismerte, hogy Von der Leyen kijelentései zűrzavart okoztak a kampány utolsó napján, de – tette hozzá – Ursula von der Leyen nem veszélyes kommunista, hiszen a Silvio Berlusconival közös európai pártcsalád tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában