Rátelepedtek az eseményre

2022.10.25. 07:52

A korábbi pedagógustüntetés a DK által szervezett kormányellenes tüntetés lett

A XXI. Század Intézet elemzője szerint a Demokratikus Koalíció (DK) közvetve is belefolyt a demonstrációk szervezésébe – erről a Magyar Nemzetnek beszélt Nagy Ervin.

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége a pedagógustüntetésen

Forrás: Facebook

– Itt már nem arról van szó, hogy a Demokratikus Koalíció pusztán rátelepedett a tüntetésekre. A párt már szervezője is az eseményeknek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin.

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője elmondta, vasárnap a korábbi követelési pontoktól eltérő célokat fogalmaztak meg a tüntetők. Fotó: MA7

A XXI. Század Intézet elemzője emlékeztetett, miután a pedagógusok megkapták a kormánytól az ígéretet a béremelésre, a szakszervezetek nem kezdeményeztek tárgyalást a kormánnyal további követeléseikkel kapcsolatban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ehelyett inkább a DK árnyékkormányával tanácskozott szeptember 23-án.

– Ezek után nyilvánvaló, hogy a DK közvetve is belefolyt a demonstrációk szervezésébe

– szögezte le az elemző, aki ezen a ponton felidézte: a DK a teljes baloldallal karöltve igyekszik megakadályozni, hogy Magyarország hozzájusson a pedagógusok béremelését lehetővé tevő EU-s forrásokhoz. Nagy Ervin szerint ha az eredeti – a kormány által is jogosnak tartott – követelési pontokat vesszük alapul, akkor a mostani tüntetők ártanak ezeknek a céloknak.

Nem pedagógustüntetés?

– Vasárnap már nem ugyanazok a célok fogalmazódtak meg, mint egy hónappal ezelőtt. Akkor a pedagógusbérekről, az óraszám csökkentéséről és a munkakörülmények javításáról volt szó. A mostani tüntetésen e mondandókat elnyomta a kormányellenes hangulat, a rigmusok, a felszólalások. Ennek oka, hogy a szeptemberihez képest a tüntetők szociológiai összetétele jelentősen átalakult.

– Ez már nem pedagógus- és diáktüntetés volt: egyértelműen kormányellenes tüntetésről beszélhetünk

– állapította meg Nagy Ervin. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában