Biztonság

2022.12.02. 16:47

Szijjártó Péter: a villamosenergia-import növelésével csökkenthető a földgáz-felhasználás (videó)

Utolsó szomszédos országként Szlovéniával is sikerült összekötni a hazai villamosenergia-hálózatot, következő lépésként pedig Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken tudunk majd zöld villamos energiát szállítani Magyarországra.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter munkaebéden tárgyalnak Robert Golob szlovén kormányfővel a szlovéniai Mariborban 2022. december 2-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Magyarország energiaellátásában a földgáz kivételesen fontos szerepet játszik, ez a függőség azonban csökkenthető, egyebek mellett a villamosenergia-import növelésével is, a kormány ezért nagy erőkkel dolgozik ezen - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szlovéniai Cirkovcében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az európai energetikai viták során a leggyakrabban használt szó a diverzifikáció, ami Magyarország számára azt jelenti, hogy "minél több forrásból, minél több útvonalon minél több típusú energiaforrást szeretnénk beszerezni".

Utóbbi pontot azért nevezte különösen fontosnak, mert hazánk ellátásában a földgáz rendkívül fontos szerepet játszik, és ezt a függőséget a villamos energia felhasználásának és importjának fokozásával is mérsékelni lehetne.

"Ezért két nagyon fontos projektbe vágtunk bele Magyarország villamosenergia-ellátásbiztonságának hosszú távú garantálása érdekében" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy ezek közül az egyik már lezárult, hiszen utolsó szomszédos országként Szlovéniával is sikerült összekötni a hazai villamosenergia-hálózatot, így rá lehet fordulni a másodikra, amely szintén lényeges az ellátásbiztonság szempontjából.

"Ennek keretében Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken fogunk tudni zöld villamos energiát Magyarországra szállítani" - tudatta, hozzátéve, hogy az erről szóló megállapodást két hét múlva írják alá Bukarestben.

"Ezáltal nem csak az energiaellátásunk biztonságát javítjuk, hanem a környezetvédelmi szempontokra is tekintettel tudunk lenni, és meg tudjuk őrizni Magyarország vezető pozícióját a felelősségtudatos, vagyis a környezetet védő energiafelhasználás tekintetétben" - fogalmazott.

"A villamosenergia-importja és villamosenergia-felhasználása Magyarországnak így most biztosabbá, kiegyensúlyozottabbá válik" - szögezte le.

A miniszter rámutatott, hogy hazánk a hét szomszédos ország közül hattal már összekötötte földgázellátási hálózatát, de sajnos ez Szlovéniával még nem történt meg.

"El kell mondanom, hogy ez nem rajtunk múlt, s nem is rajtunk múlik, számos kezdeményezést tettünk már Szlovénia irányába" - jelentette ki.

Mint mondta, a korábbi szlovén kormányok "annyira nem támogatták" ezen terveket, azonban most úgy tűnik, hogy "van némi politikai fogadókészség". Végül kiemelte: nagyjából kétmilliárd köbméteres kapacitás alatt ugyanakkor nincsen igazán értelme megépíteni egy ilyen vezetéket.

"Látni kell, hogy a mostani válságos energiaellátási helyzetben az az ország van biztonságban, amely minél több forrásból, minél több útvonalon minél több típusú energiahordozót tud importálni" - húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában