Kényszerből

2023.04.17. 06:40

Karácsonyék helyett sokszor a budapesti kerületek végzik a feladatokat

A kerületek vezetői megunták, hogy feleslegesen várnak a fővárosra, ezért sokszor inkább önerőből végzik el a közterületek takarítását, felújítását és egyéb feladatokat – számol be róla a Metropol.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Történik mindez annak ellenére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint, hogy a Városházának igenis van pénze – írja a lap.

Sok példa van arra, hogy közterületek, például parkok karbantartását, működtetését vállalják át a kerületek, de nemegyszer történt olyan is, amikor már a tulajdonjogot is kérik, mert Karácsonyék olyannyira nem törődtek vele. A belvárosban például alig maradt olyan park, amelynek működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ne kérte volna át a kerülethez.

Léteznek kisebb forgalomtechnikai feladatok, mint amikor ki kell igazítani egy kereszteződést vagy egy kanyarodósávot kell létesíteni és vannak példák zebrák és jelzőlámpás kereszteződések létesítésére is, a skála széles. Egy közös van bennük, hogy ezek mind Karácsony Gergelyék kötelező feladati lennének. Érdekesség, hogy nemcsak a kerületek nyúlnak a zsebükbe, hogy megoldják Karácsonyék helyett ezeket a tevékenységeket, hanem agglomerációs városok is. Dunakeszi önkormányzata például nem bírta nézni és kivárni Karácsony Gergelyéket, és Újpesttel összefogva saját forrásból finanszírozták a külső Szilágyi út végén lévő csomópont kialakítását, mert a főváros arra nem volt hajlandó.

Már a balos polgármesterek is beszólnak Karácsonynak 

A XVIII. kerület baloldali vezetése úgy döntött, nem vár tovább a fővárosra, önerőből újítja fel az Üllői utat. A XVIII. kerületi önkormányzat DK-s polgármestere átvette a fővárostól a feladatot – de így csak kisebb szakasz és annak is csak a felszíne újulhat meg. Szaniszló Sándor egyébként pikírten oda is szúrt Karácsony Gergelynek.

Pestszentlőrinc jobban bánt a forrásaival, ezért lesz pénze felújítani az Üllői utat a Fővárosi Önkormányzat helyett…

– jegyezte meg csípősen a DK-s polgármester.

A kukák egy részét is a kerületek helyezték vissza

Az első megdöbbentő lépése Karácsonynak háromezer kuka leszereltetése volt, akkor spórolásra hivatkozott a főpolgármester. Azóta már Horváth Csaba fővárosi szocialista frakcióvezető is belátta és le is nyilatkozta, hogy hiba volt a lépés, mert szinte láthatatlan a megtakarítás összege, olyan kevés, ugyanakkor elárasztotta Budapestet a szemét. Azóta több kerületben, például a szintén balos vezetésű Józsefvárosi Önkormányzat is saját költségen helyeztettek ki kukákat – a főváros helyett. 

Nem igaz, hogy nincs pénze a fővárosnak

2021-ben 20 milliárddal több iparűzési adó folyt be, mint ahogyan azt tervezték. 2022-ben 30 milliárddal több folyt be az előző évihez képest, és most, 2023-ban 76 milliárd forinttal több iparűzésiadó-bevételre várnak a tavalyi évben befolyt összeghez képest. Ne felejtsük el azt sem, hogy 200 milliárdot hagyott a kasszában Tarlós István. Nincs eltérő jogi, illetve pénzügyi helyzete a fővárosnak vagy Angyalföldnek vagy Mátyásföldnek. Annyi a különbség, hogy az adott kerületek jobban gazdálkodnak. Ha Budapestnek nem  facebookozó, siránkozó és másra mutogató vezetője lenne, hanem olyan, aki agilis, a városát szerető és az abban élőkért valóban tenni akaró, akkor nem itt tartana a főváros, ahol tart –mondta el a Metropolnak Wintermantel Zsolt. 

A Metropol teljes cikke ITT érhető el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában