Bukarest

2023.06.14. 18:49

Cseke Attila: az RMDSZ nem szavazza meg a nélküle alakított új bukaresti kormányt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem fog bizalmat szavazni a nélküle megalakított új bukaresti kormánynak, és nem köt megállapodást a kormánypártokkal egy esetleges parlamenti támogatásról - jelentette be szerdán Cseke Attila, távozó fejlesztési miniszter.

Mw

Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter beszédet mond az erdélyi Kommandó közösségi összefogással újjáépített korszerű iskolájának avatásán 2023. június 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Kátai Edit

Az RMDSZ tisztségviselője sajtóértekezletén azt mondta: a szövetség ezentúl is megszavaz minden olyan törvénytervezetet, amely megítélése szerint hasznos az ország és a magyar közösség számára,

 de semmilyen formális kötelezettséget nem vállal, 

a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) megvan a parlamenti többsége, nekik kell gondoskodniuk a jogszabálytervezetek elfogadásához szükséges szavazatszámról. 

Cseke Attila megjegyezte:

 furcsa is lenne, hogy az RMDSZ egy olyan koalíció kormányát támogassa, amelyből kiszorították. 

A minisztérium élén végzett két és fél éves munkájának mérlegét megvonva azt mondta: egy működésképtelen, elavult tárcát vett át és töltött meg tartalommal, a tárca pedig ma az ország több ezer önkormányzatának biztosít a fejlesztésekhez finanszírozási forrásokat. 

Rámutatott:

 a fejlesztési minisztérium az egyedüli a tárcák közül, amely teljes mértékben leszerződte a helyreállítási alapból számára kiosztott rekordméretű - több mint hétmilliárd eurós - keretet, és elsőként vezette be a digitális pályáztatást. 

A fejlesztési tárca kezeli a hazai forrásokra épülő Anghel Saligny közművesítési programot is, amely 13 milliárd eurós költségvetésével Románia legnagyobb közberuházási programja a rendszerváltás óta. Ennél is nagyon sok szerződést megkötöttek már, sokhelyütt megkezdődtek az építkezések - részletezte a leköszönő miniszter. 

A magyar közmédiának nyilatkozva Cseke Attila hangsúlyozta, hogy az

 RMDSZ már korábban is kiemelt kérésként kezelte, és a szülőföldön maradás ösztönzése érdekében programjába is foglalta a családok és a fiatalok támogatását, a fejlesztési tárca irányításával pedig ehhez fontos pénzeszközöket is tudott rendelni.

 Az egyik legfontosabb ilyen projektként az országos óvodaépítési programot emelte ki. Országszerte - így Erdélyben, a magyar közösségekben is - épülnek a bölcsődék: eddig 255 bölcsődére különítettek el anyagi forrást, adtak ki építési engedélyt. 

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközei maradtak a kormányzásból kiszorult RMDSZ-nek arra, hogy a magyarság érdekeit szolgálja, Cseke Attila az önkormányzatok és a megkezdett fejlesztési programok szerepét emelte ki. Úgy értékelte, hogy 

továbbra is az erdélyi önkormányzatok, a magyar közösségek érdekeit is szolgálják azok a finanszírozási programok, amelyeket kormányzati szinten létrehoztak. 

"A tárca több száz, több ezer szerződést kötött magyar közösségekkel, és önkormányzatokkal is. Azoknak a beruházásoknak a végrehajtásán, kivitelezésén kell dolgozni, ezek mind az RMDSZ munkája, az erdélyi magyarok munkája" - hangoztatta a távozó fejlesztési miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában