A közjó érdekében

2023.06.16. 12:20

Negyedik alkalommal állíthatók jelöltek a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakra

A díjazottak személyéről az Alapítvány által felállított 8 fős független, szakmai Bíráló Bizottság dönt.

MW

Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

Rendkívül időkben válnak felbecsülhetetlenné azok az emberi értékek és hazafias tettek, amelyek elismerésére hozta létre 2019-ben a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. Idén negyedik alkalommal állíthat bárki jelöltet a díjazottak személyére 2023. július 31-ig. A díjazás fővédnöke idén is Balog Zoltán, református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A díjazottak személyéről az Alapítvány által felállított 8 fős független, szakmai Bíráló Bizottság dönt. A díjak átadására 2023. október 6-án, az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján kerül sor a Batthyány-mauzóleumnál.

Gróf Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia sorstörténete példaként áll a mindenkori magyar társadalom előtt. Ennek apropóján hozta létre a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat 2019-ben. A díjakat olyan jelöltek kaphatják, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak jelenkorunkban.

 Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik. A díjak az erkölcsi elismerés mellett pénzjutalommal is járnak.

„Idén az 1848-49 forradalom és szabadságharc 175. jubileumi évét ünnepeljük. Vallom, aki ismeri a múltat, csak az láthatja a jövőt. A hosszúra nyúlt 19. században Európa többször is lángokban állt és ez intő jel kell, legyen ma mindannyiunknak. A díjazottak idei jelölésének épp ezért még nagyobb jelentőséget tulajdonítok és bízom benne, hogy közösen megtaláljuk azokat a jelölteket, akik jelentősen hozzájárulnak társadalmi békénk megőrzéséhez!” – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit, az Alapítvány elnöke. 

Az Alapítvány 2023. évre választott mottója rezonál a jelenkor legfőbb kihívásaira: „...személyes érdekeit a közjónak alávetni mindenki tartozik!” (gróf Batthyány Lajos)

Az Alapítvány - az elmúlt évekhez hasonlóan - a díjazottak kiválasztásához 2023-ban is független szakmai Bíráló Bizottságot állított föl, melynek tagjai:

  • Balog Zoltán fővédnök, a Bizottság tiszteletbeli elnöke, a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj nyertese
  • Bogyay Katalin, a 2021. év gróf Zichy Antónia-díj nyertese, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író
  • Prof. Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója
  • Dr. Fehér Éva, a TEK főigazgatói főtanácsosa
  • Prof. Dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke
  • Prof. Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója
  • Náray-Szabó Gábor, kémikus, nyugalmazott egyetemi tanár
  • Dr. J. Újváry Zsuzsanna, történész, nyugalmazott egyetemi docens.

Az Alapítvány idén is lehetőséget biztosít bárki számára a jelöltállításra 2023. július 31-ig. Újdonság, hogy a Jelöltállítás már online is leadható. Természetesen a jelöltek nevei e-mailben ([email protected]) és postai úton (1016 Budapest, Tigris utca 3.) továbbra is megküldhetők. 

Nézze meg a felhívásról készült kisfilmet:

A jelölés pontos menete a www.batthyany.hu tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában