Segítségnyújtás

2023.07.17. 11:53

Magyarországi üdülésre indult Ungvárról az első ukrán gyerekcsoport

Elindult Ungvárról Miskolcra hétfőn az orosz-ukrán háború által érintett ukrán gyerekekből és az őket kísérő szülőkből álló első csoport abból az összesen 400 gyerekből, akik a kormány döntése alapján Magyarországon üdülhetnek.

MW

Illusztráció: Ukrán gyerekek búcsúznak családtagjaiktól a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. augusztus 12-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mikola Tisz

A frontvonal közelében fekvő Zaporizzsja megyei településekről érkezett gyerekek és szüleik - 63 gyerek és 34 felnőtt kísérő - egyhetes kárpátaljai pihenést követően indultak tovább Ungvárról Miskolcra, ahol két hét üdülés vár rájuk.

A csoportot búcsúztató Bacskai József ungvári főkonzul elmondta, hogy Viktor Mikita, a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás elnöke két héttel ezelőtt kérte Magyarország segítségét a háborús övezetből származó ukrán gyerekek üdültetésében. 

A magyar kormány a kérésnek eleget téve úgy döntött, hogy 400 gyerek kéthetes, soron kívüli táboroztatását biztosítja.

BACSKAI József
Bacskai József ungvári magyar főkonzul beszédet mond a huszonkilencedik Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábor megnyitóján Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Táborban 2023. június 18-án
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Bacskai József emlékeztetett arra, hogy tavaly több mint hétezer ukrán gyerek pihent Magyarországon, és különféle együttműködési programok alapján most is több településen nyaralnak ukrán gyerekcsoportok. A diplomata úgy fogalmazott, hogy a gyerekek és kísérőik üdülésének költségeit „vállalja a magyar nép, és reméljük, hogy ezek a gyerekek jó emlékekkel térnek majd haza Magyarországról”.

Miroszlav Bileckij, a kárpátaljai kormányzó első helyettese kiemelte, hogy a nyaralás a magyar partnerek segítségével valósul meg. 

Szavai szerint „az európai barátokkal való szoros együttműködésnek köszönhetően Kárpátalja vezetése továbbra is külföldre küldi nyaralni a gyerekeket, egyebek közt az ország más régióiból is”.

A csoportot a Miskolci Rendvédelmi Technikumban szállásolják el. A gyerekek és kísérőik felkeresik Miskolc és környéke nevezetességet, emellett ellátogatnak Nyíregyházára, Debrecenbe és Egerbe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában