Puccs

2023.08.30. 11:02

A hadsereg több tisztje hatalomátvételt jelentett be Gabonban

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvette a hatalmat – írja az MTI.

MW

Videófelvételről készített kép a gaboni puccsisták televíziós beszédéről Libreville-ben 2023. augusztus 30-án

Forrás: MTI/AP/GABON 24

A puccsisták közölték, hogy

további intézkedésig lezárták az ország határait és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot.

A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot, a hatalomátvételt pedig azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha „véget vetnek a jelenlegi rezsimnek”.

Kiemelték: tiszteletben tartják Gabonnak a nemzetközi közösségben vállalt kötelezettségeit, egyúttal nyugalomra intették a lakosságot.

Sajtóbeszámolók szerint a fővárosban, Libreville-ben a bejelentés alatt fegyverropogást lehetett hallani.

Néhány órával a közlemény felolvasása után a puccsisták által megalakított bizottság bejelentette, hogy

házi őrizetbe vették Ali Bongo Ondimba elmozdított elnököt, valamint családtagjait és orvosait.

A puccsisták többeket hazaárulás, közpénzek elsikkasztása, okirathamisítás, korrupció és kábítószerkereskedelem gyanújával letartóztattak, köztük az elnök egyik fiát, Noureddin Bongo Valentint, továbbá Ian Ghislain Ngoulou kabinetfőnököt, és Abdul Hosseinit, az elmozdított államfő egyik tanácsadóját is.

BONGO ONDIMBA, Ali
A katonai hatalomátvételt ünneplik az emberek Akanda utcáin 2023. augusztus 30-án
Forrás: MTI/EPA

Helyszíni beszámolók szerint több százan tódultak Libreville utcájára ünnepelni, az AP hírügynökség beszámolója szerint viszont sokan – erőszakcselekményektől tartva – elhagyták a fővárost.

Az állami televízió képsorain mindeközben az látszódott, hogy a katonák Brice Oligui Nguema tábornokot, a gaboni hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda vezetőjét ünnepelték, és azt kiáltozták, hogy őt akarják elnöküknek.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson.

Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte.

Őt követi Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja a magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig „a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre” figyelmeztetett.

A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

Nguema tábornok a Le Monde című francia napilapnak szerda délután adott nyilatkozatában azzal indokolta a katonai hatalomátvételt, hogy Bongo elnöknek egy harmadik mandátumhoz már nem volt joga, mivel „alkotmánysértő módon” választották meg; egyúttal bejelentette, 

hogy az elnököt ugyan nyugdíjazták, de jogaitól nem fosztották meg, így átlagos állampolgárként élhet tovább. 

A katonai junta további terveivel kapcsolatban elmondta: a tábornokok konszenzussal kívánják eldönteni, hogy kit bíznak meg az ország irányításával. 

A házi őrizetbe helyezett elnök, Ali Bongo Ondimba videoüzenetben nemzetközi segítséget kért országa számára.

BONGO ONDIMBA, Ali
Videófelvételről készített kép a háziőrizetben lévő Ali Bongo Ondimba gaboni elnökről Liberville-ben 2023. augusztus 30-án
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke közleményben ítélte el a puccsot, amely álláspontja szerint súlyosan sérti az Unió alapelveit, egyúttal arra szólította fel a gaboni hadsereget és hatóságokat, hogy az ország köztársasági alapértékeit tiszteletben tartva garantálják a volt elnök és kormánytagok, valamint családjaik sértetlenségét és biztonságát.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén elítélte a gaboni puccskísérletet, és arra szólított fel minden érintettet, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, folytassanak tartalmas és széles körű párbeszédet, továbbá biztosítsák a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartását – közölte szerdán az ENSZ szóvivője. 

A főtitkár arra szólította fel a nemzeti hadsereget és a biztonsági erőket, hogy biztosítsák az elnök és családja testi épségét.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

Brice Oligui Nguema tábornokot nevezték ki Gabon ideiglenes elnökének
A gaboni hadsereg szerdán este, a katonai hatalomátvétel után Brice Oligui Nguema tábornokot nevezte ki ország ideiglenes elnökének – közölte a hadsereg vezetése az állami televízióban.

Brice Oligui Nguema a hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda főparancsnoka. A többi tábornok már reggel értésre adta, hogy őt akarják elnöknek, amikor a televízióban bejelentették a hatalomátvételt.

A puccs vezetői korábban – a televízióban beolvasott közleményükben – azzal indokolták döntésüket, hogy a békét csak úgy tudják biztosítani, ha „véget vetnek a jelenlegi rezsimnek”. Közölték, hogy házi őrizetbe vették Ali Bongo Ondimba elmozdított elnököt, valamint családtagjait.
A katonai hatalomátvételt több nemzetközi szervezet – köztük az ENSZ és az Afrikai Unió – nyomban elítélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában