Kód

2023.10.31. 09:52

A tálibok elit kommandójának jelzését használják a déli határzárat támadó illegális migránsok

"313 magyar határ" – ezekkel a feliratokkal látják el videóikat a TikTokon az embercsempész-hálózatok tagjai, akik a déli határ szerb oldalán szervezkednek. Egyértelműen a tálibok szélsőséges katonai szervezetére, a 313-as elit kommandóra utal a felirat. A szerb hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy sikerült letartóztatniuk a hírhedt rohamosztag egyik parancsnokát.

MW

Határvadászok járõröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A 313-as kóddal ellátott videókon az látható, ahogy a migránsok a magyar határzárat támadják, drótvágót használnak, létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen, vagy éppen magyar rendőröket fenyegetnek a határt védő kerítésen keresztül. Egyes képsorokon a szereplők lőfegyvert formáznak a kezükből és lövéseket imitálnak, félelem vagy aggodalom egyáltalán nem látszik a viselkedésükön.

Mi az a 313 kommandó, amivel ezeket a videókat hirdetik?

Az afgán „Badri 313 zászlóalj” a tálibok elit kommandója. A badri csatáról kapta a nevét, amiben az iszlámot terjesztő Mohamed próféta 313 fős seregével indult Mekka ellen. A nagyjából ötezer fős különleges egység ideológiailag leginkább az Al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetekre hasonlít, polgári célpontok elleni öngyilkos merényleteikről lettek ismertek. A 313-as zászlóalj a Hakkáni-hálózat, egy szélsőséges iszlamista csoport tagjaiból verbuválódott, az elmúlt 20 évben ők voltak Afganisztán legrettegettebb fegyveres csoportja.

Szerbiában elfogták a 313 zászlóalj egyik parancsnokát

Mint arról Mile Jandric, a szerb határrendészet vezetője a hét végén a szerb állami televízióban beszámolt, az elfogott migránsok közül két veszélyes bűnözőt sikerült beazonosítaniuk a hatóságoknak: egy afgán férfit, akit a francia rendőrség keresett több súlyos bűncselekmény elkövetése miatt, illetve Hasim Abdult, az afgán 313-as Badri zászlóalj magas rangú parancsnokát. 

A teljes cikket a Metropolon olvashatja el.

Befejeződött a szlovák rendőrség demonstratív akciója a magyar zöldhatáron

A szlovák rendőrség befejezte kedden a magyar határon előző este elindított demonstratív akcióját az illegális bevándorlás visszaszorítására - jelentette be Matús Sutaj Estok belügyminiszter.

Az eredetileg határidő nélkül meghirdetett, és végül rövidre szabott akcióról a miniszter azt mondta: "sikerült egyértelműen az illegális migránsok tudtára hozni, hogy megváltozott a szlovák migrációs politika". A rendőrség készen áll arra, hogy bármikor ismét jelentős rendőri erőt vezényeljen ki a zöldhatár ellenőrzésére - tette hozzá.

Sutaj Estok az elő hasonló akció elindításakor azt mondta: a megerősített rendőri jelenléttel egyértelműen jelezni akarják az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet szabad mozgásuknak az ország határain.

A magyar zöldhatár teljes szakaszán végrehajtott mostani rendőrségi akcióban több száz, különleges műszaki eszközökkel - drónokkal és éjjellátó készülékekkel is felszerelt - rendőr és katona vett részt. A belügyi tárca közlése szerint az egyéjszakás műveletben ugyan nem fogtak illegális bevándorlókat, de sikerült elriasztaniuk tervüktől a határ illegális átlépésére készülő két csoportot.

A belügyminisztérium adatai szerint az idén jelentősen megnőtt az országba bejutó illegális bevándorlók száma. Míg tavaly ötezer illegális bevándorló jutott be, számuk az idén már most meghaladta a 46 ezret.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában