Ukrán válság

2023.10.27. 06:36

Leszállította Németország a harmadik Iris-T üteget Ukrajnának

611. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Kinevezték az orosz légierő új parancsnokát 

Viktor Afzalov vezérezredest nevezték ki az orosz légierő parancsnokává - erősítette meg az orosz védelmi minisztérium.

Ő látta el a légierő főparancsnokának feladatait, miután Szergej Szurovikin tábornokot augusztusban eltávolították a posztról.

Putyin nem várt bejelentése 

Vlagyimir Putyin intézkedéseket sürget az illegális fegyver- és lőszerforgalom megállítására.
Az orosz Biztonsági Tanács ülésén elmondta, hogy Ukrajnából is érkeznek fegyverek Oroszországba.

El kell gondolkodnunk azon, hogyan jutnak be illegálisan fegyverek és lőszerek az Orosz Föderáció területére... többek között Ukrajnából

- mondta Putyin.

Több civil megsérült Nyikopolnál

A Dnyipropetrovszki terület Nyikopol városát ért orosz tüzérségi csapás megsebesített egy 5 éves kisfiút és egy 58 éves nőt – jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

Tizenkilenc csoportos rakétacsapás ért a héten ukrán katonai célpontokat

Az orosz fegyveres erők az elmúlt hét folyamán tizenkilenc alkalommal hajtottak végre csoportos csapást precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán tüzérségi lőszerraktárak, tengeri drónok tárolóhelyei, katonai repülőterek infrastruktúrája, valamint üzemanyag- és kenőanyagraktárak ellen – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az október 21. és 27. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint a csapások elérték az ukrán hadsereg, illetve a külföldi „zsoldosok” szálláshelyeit, és „az összes kijelölt létesítményt eltalálták”.

Az összefoglaló azt állította, hogy október 1-je óta az orosz fegyveres erők vadászrepülőgépei és légvédelmi eszközei az ukrán légierő 31 repülőgépét és három helikopterét semmisítették meg: 20 Mig-29-est, nyolc Szu-25-öst, egy Szu-24-es, két L-39-est és három Mi-8-ast. A moszkvai katonai tárca szerint az elmúlt hét folyamán 208 ukrán drónt, 19 HIMARS- és négy Uragan-rakétát, két ATACMS operatív-taktikai rakétát, két Neptun hajóelhárító rakétát, hat HARM radarelhárító rakétát, nyolc JDAM irányított légibombát és egy földi célpontok megsemmisítésére átalakított S-200-as légvédelmi rakétát fogtak el.

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A hadijelentés szerint az orosz erők az elmúlt egy hét leforgása alatt négy frontszakaszon 110 rohamot vertek vissza, amelyekben több mint 5550 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A legnagyobb emberveszteséget, mintegy 2055 főt az ukrán fél a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb, szám szerint 47 támadással pedig Kupjanszk környékén próbálkozott.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett négy fegyver-és lőszerraktárt, 20 harckocsit – ezek közül 15 a zaporizzsjai frontszakaszon vált üzemképtelenné –, és 69 páncélozott harcjárművet.

Az ukrán fegyveres erők volt katonáiból alakult Bogdan Hmelnickij önkéntes zászlóalj csatlakozott az orosz Kaszkad műveleti-harci alakulathoz. Andrij Tiscsenko, az alegység parancsnoka elmondta, hogy a katonák az esküt a kiképzés végén fogják letenni.

Németország leszállította a harmadik Iris-T üteget Ukrajnának

Németország leszállította a harmadik Iris-T típusú német légvédelmi rakétarendszer-üteget Ukrajnának – közölte pénteken a berlini védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a három indítóberendezésből, radarállomásból, áramfejlesztőből és légkondicionálóból, valamint a fegyverrendszerhez tartozó rakétákból álló üteget a héten adták át az ukrán erőknek. A kijevi vezetés ezen felül alkatrészeket, illetve logisztikai-műszaki támogatást is kapott a legutóbbi szállítmánnyal.

A német védelmi tárca közleménye szerint Németország ezzel is hozzájárul a polgári lakosság, a létfontosságú infrastruktúra, valamint az ukrán katonák védelméhez, különös tekintettel a küszöbön álló télre, amikor ismét az ukrán infrastruktúra elleni fokozott orosz támadásokkal kell számolni.

Számíthatnak ránk, minden tőlünk telhetőt megteszünk. Ez a háború nem fog feledésbe merülni

– hangsúlyozta Boris Pistorius tárcavezető. Kiemelte azt is, hogy a harmadik Iris-T rendszer elengedhetetlen Ukrajna védelme szempontjából.

A gyártó, a Diehl Defence vállalat adatai szerint az Iris-T közepes hatótávolságú föld-levegő változata (SLM) repülőgépek, helikopterek, manőverező robotrepülőgépek, valamint rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet. A rakétarendszer 40 kilométeres hatótávolságban legfeljebb 20 kilométeres magasságig képes repülő célokat megsemmisíteni.

A német védelmi tárca október közepén jelentette be, hogy

terjedelmes „téli fegyvercsomagot” küld Ukrajnának, amelyben légvédelmi eszközök, páncélosok és lőszerek lesznek, hogy katonai téren átsegítsék a télen a kijevi vezetést.

Az EU további pénzügyi és katonai támogatásáról biztosította Ukrajnát

Az Európai Unió mindaddig jelentős pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, ameddig arra szükség van – jelentették ki az uniós tagországok vezetői kétnapos csúcstalálkozójukon Ukrajnával kapcsolatban pénteken elfogadott zárónyilatkozatukban.

Az Európai Tanács tagjai kijelentették: az EU elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát.

Kijelentették: Ukrajna honvédő háborújának támogatására fel kell gyorsítani a katonai támogatás eljuttatását Kijev sürgető katonai és védelmi szükségleteinek kielégítésére. A szállítani szükséges katonai eszközök között rakétáknak és lőszereknek, valamint légvédelmi rendszereknek kell szerepelniük a lakosság, valamint a létfontosságú energetikai infrastruktúra védelme érdekében.

Az Európai Unió és a tagállamok továbbá segítik Ukrajnát önmaga megvédésében, a destabilizációs erőfeszítéseknek való ellenállásban és a jövőbeni agressziós cselekményektől való elrettentésben – szögezték le.

Kijelentették: az Ukrajna polgári és létfontosságú infrastruktúrája elleni folyamatos orosz támadások ismeretében az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják a humanitárius és polgári védelmi segítségnyújtásukat, beleértve az olyan berendezések biztosítását, mint az áramfejlesztők, transzformátorok, mobil fűtőállomások és a világítóberendezések, hogy segítsenek Ukrajnának és népének szembenézni a tél jelentette kihívásokkal.

Az EU és a tagállamok nemzetközi együttműködésre törekszenek az átfogó, igazságos és tartós béke, valamint az ukrán béketerv kulcsfontosságú elveinek és célkitűzéseinek megvalósításához – húzták alá.

A tagállami vezetők kijelentették: Oroszország felelős az Ukrajna elleni háború által okozott károkért. Ezért – mint írták – meg kell vizsgálni, hogy az uniós bankokban tárolt és befagyasztott orosz vagyon miként fordítható Ukrajna újjáépítésére.

A tagállami vezetők kijelentették továbbá: Oroszországot és vezetőit felelősségre kell vonni az Ukrajna elleni háború során elkövetett nemzetközi jog szerinti bűncselekmények miatt. Az Európai Tanács elítélte az ukrán gyermekek és más civilek Oroszország általi elhurcolását Oroszországba és Fehéroroszországba, és haladéktalan visszatérésük biztosításra szólítottak fel.

Tovább kell gyengíteni Oroszország azon képességét, hogy vívni tudja háborúját, többek között a szankciók megerősítésével, teljes és hatékony végrehajtásukkal, valamint kijátszásuk megakadályozásával

– fogalmaztak az Európai Tanács tagjai, majd sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy szerdán az orosz parlament alsóháza elfogadta az átfogó atomcsendegyezmény (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatot.

Oroszország egyoldalú döntése a fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezés végrehajtásának megszüntetéséről, az ukrajnai gabonatárolók elleni szándékos támadások, valamint a fekete-tengeri hajózás szabadságát akadályozó lépései azt mutatják, hogy Moszkva továbbra is fegyverént használja az élelmiszert és aláássa a globális élelmezésbiztonságot – állapították meg.

Közölték, hogy az Európai Unió továbbra is támogatja a Moldovai Köztársaságot azon kihívások kezelésében, amelyekkel az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeként szembesül. Az Európai Unió szorosan együttműködik Ukrajnával, Moldovával és Grúziával, és támogatja reformtörekvéseiket – tették hozzá.

Charles Michel: Ukrajna támogatása prioritás marad

Az uniós tagállamok vezetői által elfogadott zárónyilatkozat megerősíti, hogy Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása prioritás marad az Európai Unió számára – jelentette ki az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.

Charles Michel a kétnapos EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

Ukrajna támogatása érdekében meg kell teremteni a jogi lehetőségét annak, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyont finanszírozásra és újjáépítésére lehessen fordítani.

Kiemelte: a tagállami vezetők megerősítették, hogy a biztonság szavatolása az unió legfontosabb feladatai közé tartozik, és ehhez a rendőrségi és igazságszolgáltatási szervezek együttműködésére, a vonatkozó információk megosztására és a létfontosságú infrastruktúra védelmére kell összpontosítani a terrorizmus elleni küzdelem sikere érdekében.

A migráció kérdéséről azt mondta, a tagállami vezetők egyetértettek az unión kívüli országokkal ápolt kapcsolatok és együttműködés megerősítésének fontosságában.

Ukrán F–16-os pilótákat képeznek ki az USA-ban

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete csütörtökön közölte, hogy ukrán pilóták gyakorlatoznak az Egyesült Államokban F–16-os vadászgépeken, ami kulcsfontosságú eleme Kijev katonai kívánságlistájának.

Az Egyesült Államok augusztusban hagyta jóvá, hogy F–16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnába Hollandiából és Dániából, amint a pilótaképzés befejeződik.

Az ukrán pilóták most az Arizonai Légi Nemzeti Gárdával együtt gyakorlatoznak F–16-osokon

– mondta Bridget Brink nagykövet a közösségi médiában.

Ukrán elnök: Oroszország egy dandárnyi katonát vesztett Avgyijivka ostrománál

Oroszország már legalább egy dandárnyi katonát veszített a Donyeck megyei Avgyijivka ostroma közben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Rishi Sunak brit miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során az ukrán elnöki iroda közleménye szerint.

Oroszország továbbra is az egész Donbasz elfoglalására törekszik. A megszállók többször is megpróbálták bekeríteni Avgyijivkát, de katonáink minden alkalommal megállították és visszaverték őket, fájdalmas veszteségeket okozva nekik

– idézte az elnöki iroda Zelenszkijt az államfő hivatalos honlapján közzétett közleményben.

Az orosz megszállás alatti, Donyeck közelében fekvő ipari várost az utóbbi hetekben heves ostrom alá vette az orosz hadsereg.

A brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során Zelenszkij megerősítette, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó minden orosz fenyegetés ellenére továbbra is működik.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Facebookon közölte, hogy péntekre virradó éjszaka az orosz csapatok rakétatámadást indítottak a harkivi régióban lévő Izjum város tűzoltósági épülete ellen, a támadásban nyolc tűzoltó sérült meg, négyen közülük kórházba kerültek. Hozzátette, hogy károk keletkeztek az épületben és 13 berendezés rongálódott meg.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat támadó drónnal és egy Iszkander-M rakétával támadta éjszaka Ukrajnát, az ukránok viszont öt Sahid típusú drónt megsemmisítettek.

Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország ukrajnai embervesztesége mintegy 560-nal 297 680-ra nőtt, az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek mellett négy harckocsit és hét tüzérségi fegyvert.

Katonafeleségek tüntettek több ukrán nagyvárosban a régóta szolgálatot teljesítő férjeik leszereléséért

Több ukrán nagyvárosban rendeztek katonafeleségek tüntetést pénteken követelve, hogy a már másfél éve szolgálatot teljesítő katonákat szereljék le – adták hírül ukrán hírportálok.

A médiabeszámolók szerint a tüntetők elsősorban a 18 hónapos szolgálati idő utáni leszerelésről szóló, már a parlament előtt lévő törvényjavaslat elfogadását sürgették. A résztvevők igyekeztek ráirányítani a figyelmet a témával foglalkozó, az ukrán elnöknek címzett internetes petícióra is, amelyhez már összegyűlt a 25 ezer támogató szavazat, így az államfő köteles reagálni rá.

Az ukrán fővárosban, Kijevben a főtéren gyűlt össze a katonák hozzátartozóinak egy kisebb csoportja. A demonstrálók egyebek mellett azt skandálták, hogy „eljött mások ideje”, „mindenkinek ki kell vennie részét a győzelemből” és „a katonáknak is van családja”.

Hasonló megmozdulások voltak a nyugat-ukrajnai Ternopilben, Hmelnickijben, Lvivben és Csernyivciben, a keleti országrészben Zaporizzsjában, Dnyipróban és Krivij Rihben, az ország középső részében Kropivnickijben, délen pedig Odesszában. Több helyütt a nők gyerekeikkel együtt vettek részt az eseményen. Noha Ukrajnában a hadiállapot miatt elvileg tilosak a nagygyűlések, a demonstrációk az eddigi információk szerint zavartalanul zajlottak le.

Ukrán katonák leszerelést követelő hozzátartozói tüntetnek a kijevi Függetlenség terén 2023. október 27-én. A családtagok a több mint másfél éve az Ukrajna elleni orosz háborúban szolgáló szeretteik hazaengedését követelik. A felirat jelentése: határidő kell a katonák szolgálatának
Fotó: Aleksz Babenko / Forrás: MTI/AP

Merényletben megsebesítettek egy volt ukrán képviselőt

Merényletben súlyosan megsebesítették az oroszbarátként ismert Oleh Carijov volt ukrán parlamenti képviselőt – közölte pénteken Vlagyimir Rogov, az Együtt Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson

Carijovot meglőtték, állapota nagyon súlyos, jelenleg intenzív osztályon fekszik – tette hozzá.

Korábban Carijov az ukrán parlament tagja, majd a Novorosszija nevű entitás parlamentjének elnöke volt, amelyet 2014-ben az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok hoztak létre.

Novorosszija (Új-Oroszország) egyoldalúan kikiáltott, nemzetközileg el nem ismert konföderáció volt 2014 májusa és 2015 májusa között Kelet-Ukrajnában. Az Orosz Birodalomban így nevezték a mai Ukrajna déli, a 18. századi orosz–török háborúk idején meghódított területeit.

Sunak Zelenszkijnek: London a közel-keleti válság közben sem feledkezik meg Ukrajnáról

London a közel-keleti válság fellángolása közepette sem feledkezik meg Ukrajnáról – erről biztosította pénteken Rishi Sunak brit kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A Downing Street tájékoztatása szerint a két vezető telefonos megbeszélésén Sunak hangsúlyozta: Nagy-Britannia hosszú távra és tántoríthatatlanul elkötelezte magát Ukrajna szuverenitása és területi sérthetetlensége mellett, és ebben a Közel-Keleten kirobbant konfliktus sem jelent változást.

Ukrajnában és a Közel-Keleten is meg kell védeni a szabályokon alapuló rend elvét, amelynek alapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy békében és stabil környezetben éljen – fogalmazott a brit miniszterelnök.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Sunak és Zelenszkij áttekintette a fekete-tengeri helyzetet is, és mindketten kiemelték annak fontosságát, hogy az ukrán exportgabonát ukrán kikötőkből lehessen elszállítani.

Rishi Sunak a londoni alsóház képviselőinek tartott minapi tájékoztatásában elmondta: a brit kormány adatai szerint Oroszország egyetlen hónap alatt 270 ezer tonna – egymillió ember egyévi élelmezésére elegendő – ukrán gabonát semmisített meg.

A Kreml a nyáron bejelentette, hogy nem újítja meg az ENSZ és Törökország közvetítésével egy évvel korábban született fekete-tengeri orosz–ukrán gabonaegyezményt, amelynek alapján Oroszország hozzájárult a blokád alatt tartott fekete-tengeri ukrán kikötőkből a gabonaszállítások újraindításához, azzal a feltétellel, hogy bizonyos orosz mezőgazdasági és élelmiszertermékek mentesülnek a nemzetközi szankciók hatálya alól.

Moszkva azzal a panasszal függesztette fel az egyezmény megújítását, hogy az egyezmény ez utóbbi feltétele a gyakorlatban nem teljesült.

A pénteki telefonbeszélgetésben Rishi Sunak biztosította Zelenszkijt arról, hogy Nagy-Britannia továbbra is támogatja a gabonaszállítások fenntartását célzó ukrán erőfeszítéseket. London emellett együttműködik szövetségeseivel a kritikus fontosságú ukrajnai infrastruktúra védelmét szolgáló támogatások összehangolása végett – hangsúlyozta a brit kormányfő a Downing Street tájékoztatása szerint.

A Szibériai zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren 2023. október 24-én. A zászlóaljat az ukrán fegyveres erők nemzetközi légiójának egységeként állították fel orosz állampolgárságú volt katonákból, polgárjogi aktivistákból és önkéntesekből, akik küzdeni szándékoznak az Ukrajnát megtámadó orosz haderő ellen
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Újabb Leopard tankokat semmisítettek meg az oroszok

További négy Leopard tankot semmisítettek meg az elmúlt 24 órában az oroszok Vlagyimir Rogov, Zaporizsja megyei orosz tisztviselő szerint.

Felmentettek a hírszerzési vádak alól egy orosz–svéd kereskedőt

A stockholmi bíróság felmentett egy orosz–svéd férfit, akit azzal vádoltak, hogy nyugati technológiát adott át az orosz hadseregnek, és úgy ítélte meg, hogy bár az anyagot exportálta, tevékenysége nem érte el a hírszerzés mértékét. Az ügyészek öt év börtönbüntetést kértek a 60 éves, kettős állampolgárságú Szergej Szkvorcov ellen, aki az 1990-es évek óta Svédországban él, ahol import-export cégeket vezet.

Szlovákia leállítja Ukrajna segélyezését

Szlovákia új miniszterelnöke, Robert Fico kijelentette, hogy hárompárti koalíciós kormánya véget vet az Ukrajnába tartó katonai segélyezésnek, teljesítve ezzel központi kampányígéretét. Elmondta, hogy a blokk brüsszeli csúcstalálkozója előtt beszélt erről az Európai Bizottság vezetőjével is.

Több száz gyerek evakuálását tervezik

Ukrajna több száz gyerek evakuálását tervezi az északkeleti Kupjanszk város közelében lévő településekről, miközben Oroszország fokozza a támadásokat a térségben. A kijevi erők 2022 szeptemberében foglalták vissza Kupjanszkot és a Harkov régió környező területeit, de Moszkva azóta visszaszorította azt a törekvést, hogy a tél előtt nyugatra mozgassa a frontvonalat.

Finnország Kínához fordult

Finnország együttműködik Pekinggel, hogy többet tudjon meg egy kínai hajóról, amelynek valószínűleg köze lehetett egy tenger alatti gázvezeték megrongálódásához – mondta Petteri Orpo miniszterelnök. A finn rendőrség megtalálta azt a horgonyt, amely feltételezhetően egy kínai hajóról származik, és amely a jelek szerint ebben a hónapban okozta az Észtországba vezető balti-tengeri Balticconnector csővezeték sérülését.

Moszkva meghiúsított egy merényletet

Az orosz FSZB biztonsági szolgálata azt mondta, hogy megölt egy embert, miközben meghiúsította egy Ukrajna által szervezett szabotázs-összeesküvést. Az FSZB közölte, hogy „semlegesített” egy gyanúsítottat egy letartóztatási kísérlet során, miután felfedezték, hogy a Moszkvától északnyugatra fekvő Tver városában egy sorozóépület felrobbantására készült – jelentette a Tass hírügynökség.

Működik az exportfolyosó

Ukrajna cáfolta ukrán és brit cégek azon jelentését, amely szerint az új fekete-tengeri exportfolyosót felfüggesztették volna.

Az Odessza kikötőibe érkező és onnan induló polgári hajók mozgását szolgáló ideiglenes ukrán folyosó törlésére vagy előre nem tervezett leállítására vonatkozó információk hamisak

– közölte Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes az X-en.

Rekordon a katonai kiadások

Az orosz törvényhozók a katonai kiadások rekordmértékű emelését támogatták Moszkva Ukrajna elleni offenzívájának finanszírozására a törvényjavaslat első olvasatában. A védelmi kiadások az összes kiadás közel egyharmadát teszik ki 2024-ben – 68%-kal, 10,8 milliárd rubelre (115 milliárd dollárra) emelkedve.

150 millió dolláros támogatás

Az Egyesült Államok további 150 millió dolláros biztonsági támogatást ad Ukrajnának – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter és a Pentagon. A védelmi tárca közleménye szerint a legújabb csomag „az előző pénzügyi években Ukrajnának korábban engedélyezett támogatást használja fel”.

Bizonyítékokat mutattak be

Az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökre vonatkozó bizonyítékok dossziéit bemutatták a német szövetségi ügyészeknek annak a kampánynak a kezdetén, hogy az egyetemes joghatóság elvét alkalmazzák a háborús bűnösök bíróság elé állítására. Az ügyeket csütörtök délelőtt a Clooney Foundation for Justice (CFJ) nyújtotta be, amely 16 túlélőt és az áldozatok családját képviseli három különböző háborús bűnügyben.

Visszafelé sülhetnek el a máltai tárgyalások

Oroszország bírálta az Ukrajna által támogatott béketárgyalásokat, amelyeket ezen a hétvégén Máltán tartanak, és figyelmeztetett, hogy a részvétel nélkül folytatott megbeszélések kontraproduktívak lennének.

Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a soron következő találkozónak „semmi köze a békés megoldás kereséséhez”, és bírálta Máltát amiatt, hogy otthont ad a „kirívóan oroszellenes eseménynek”.

Súlyos veszteségeket szenvedtek az oroszok Avdijivkánál

Oroszország kivégzi azokat a katonákat, akik megpróbálnak visszavonulni a kelet-ukrajnai véres offenzíva elől – közölte a Fehér Ház. 

Az orosz és az ukrán csapatok október közepe óta heves harcot vívnak Avdijivkáért. 

Ukrán becslések szerint az orosz áldozatok száma Avdijivkában 5000 felett van, míg az Egyesült Államok szerint Oroszország legalább 125 páncélozott járművet és több mint egy zászlóaljnyi embert veszített.

Ismét börtönökben toboroznak az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium foglyokat toboroz az ukrajnai harcokhoz, csakúgy, ahogy korábban a Wagner-zsoldoscsoport tette. Jevgenyij Prigozsin, a szervezet időközben meghalt vezetője, hat hónapnyi harctéri jelenlétért a foglyok szabadon engedését és büntetésük eltörlését ajánlotta. Az elítéltekkel felálló Wagner-egységek döntő szerepet játszottak Bahmut elfoglalásában.

A védelmi minisztérium most hasonló kedvezményekkel, illetve havi 2000 dolláros fizetéssel igyekszik új embereket toborozni, akiknek egyszeri 3 millió rubelt (kb. 31 ezer dollárt) fizetnek, ha megrokkannak a harctéren, illetve haláluk esetén a rokonaiknak utalának ki 5 millió rubelt (52 ezer dollárt).

Ukrajna nagy lépést tett az uniós csatlakozáshoz

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában számolt be arról, hogy aláírta az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez vezető út egyik legfontosabb törvényét – a politikailag kiszolgáltatott személyekről szóló törvényt.

„Ez a törvény megerősíti a legfontosabb állami tisztviselők és parlamenti képviselők életének pénzügyi nyomon követését. Elfogadása egyértelmű jelzése annak, hogy Ukrajna mennyire komolyan veszi azt a feladatot, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, és valóban átláthatóvá tegye közintézményei munkáját” – fogalmazott az ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 26-án az ukrán–magyar határszakaszon 5456 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5303 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában