A közjó érdekében

2023.10.06. 21:03

Vizi E. Szilvesztert és Tordai Terit díjazta a Batthyány Alapítvány

Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA volt elnöke kapta idén a gróf Batthyány Lajos-díjat, a mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat pedig Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő vehette át a Magyar Batthyány Alapítvány pénteki budapesti eseményén, a Fiumei úti sírkertben.

MW

A gróf Batthyány Lajos-díj idei kitüntetettje, Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA egykori elnöke és a gróf Zichy Antónia-díjjal kitüntetett Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész a Magyar Batthyány Alapítvány díjainak átadásán az aradi vértanúk emléknapján a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 2023. október 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Mi, akik ma itt vagyunk, sok mindent kaptunk örökül, ha pedig van nemzeti örökségünk, akkor léteznie kell örökösöknek is - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett eseményen.

Vannak olyan örökösök, akik méltók dicső hazánk javaira. Akik életüket és munkásságukat annak szentelték, hogy a kapott kincset gyarapítsák, a tudást a köz javára használják, a hitet pedig megerősítsék. Őket jutalmazzuk ma

 - emelte ki Vitályos Eszter.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium célul tűzte ki, hogy a "világon egyedülálló" családpolitikai modell megerősítésével és a családtámogatások körének bővítésével minél több gyermek szülessen hazánkban, akik ennek az országnak a méltó örökösei - mondta.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke kiemelte, hogy az alapítvány negyedik alkalommal ítélte oda a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

Ezzel pedig a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerességét és nemzetközi elismertségét is erősítik - hangsúlyozta.

Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Köre elnöke Balog Zoltán, református püspök, a díjazás fővédnöke szavait tolmácsolta, aki írásos köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy 

Tordai Teri rajongott színésznő, művész, aki rendíthetetlen alázattal szolgálta és szolgálja a magyar nyelvet, a magyar és az egyetemes színház- és filmművészetet, a kultúrát.     

Balog Zoltán méltatásában emlékeztetett, hogy 

Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként is maradandót alkotott. Hozzátette: ő az a tudós, aki tudja, hogy a mindentudás nem egyéni privilégium, hanem olyan isteni adomány, amely csak akkor éri el célját, ha másokkal megosztjuk.

BATTHYÁNY-SCHMIDT Margit; TORDAI Teri; VITÁLYOS Eszter; VIZI E. Szilveszter; BOGYAY Katalin
Budapest, 2023. október 6. A gróf Zichy Antónia-díjjal kitüntetett Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznõ, érdemes és kiváló mûvész (b2), a gróf Batthyány Lajos-díj idei kitüntetettje, Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA egykori elnöke (b3), Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, díjátadó (j2), Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke (j) és Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a gróf Zichy Antónia-díj 2021. évi kitüntetettje (b) a Magyar Batthyány Alapítvány díjainak átadásán az aradi vértanúk emléknapján a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 2023. október 6-án. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Soós Lajos
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Soós Lajos

Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke úgy fogalmazott, hogy egy díj létrehozása és fenntartása személyes ügy. Életben tart egy eszmét, azoknak az embereknek a gondolatait, hitvallását, viselkedését mutatja meg és őrzi a mindennapokban, akiknek nevét viseli - mondta.

Hozzátette: a Batthyányi-család ma a kornak megfelelően újragondolva, de a család által megfogalmazott, eredeti értékeket állhatatosan őrizve van jelen a magyar közélet palettáján.

Az alapítvány idén is adományozott posztumusz díjakat: Duray Miklós (1945-2022) felvidéki magyar politikus, író, valamint Csilla von Boeselager (1941-1994) magyar származású vegyész, marketingszakember részére.

Az eseményen, Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából, kiemelt elismerésként emléklapot kapott Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora, Faigl Ilona főorvos, Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke, Meskó Zsolt író, rendező, Gyürki László pápai prelátus, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Latorcai Csaba államtitkár és Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke.

A Magyar Batthyány Alapítvány idén negyedik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában