Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.29. 06:23

Számos emberéletet olthatnak ki a Gázában terjedő betegségek (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Északról menekülő palesztinok sétálnak a Salaheddine úton Zeitoun kerületben, Gáza város déli szélén 2023. november 28-án

Forrás: AFP

Fotó: MAHMUD HAMS

Izrael elutasította a tartós tűzszünet lehetőségét az ENSZ BT ülésén

Izrael elutasította a tartós tűzszünet iránti követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén.

Mindenki, aki a tűzszünetet támogatja, az alapjában véve a Hamász terroruralmának folytatását támogatja a Gázai övezetben

 - jelentette ki Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet a New York-i tanácskozáson.

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a közel-keleti helyzetről és az Izrael-Hamász háborúról beszél az ENSZ New York-i székházában 2023. november 29-én
Fotó: Andrea Renault / Forrás: AFP

Hangsúlyozta, hogy egy tűzszünettel Izrael nem tudja megvédeni polgárait.

Mint fogalmazott, nem lehet egyszerre tűzszünetet követelni és azt állítani, hogy megoldást keresnek a konfliktusra. Emellett a radikális iszlamista Hamász nem partner egy megbízható békéhez - szögezte le.

"Nem veszik észre, hogy a tűzszünet és a béke iránti követelés önellentmondás?" - vetette fel Erdan. Kijelentette, hogy az erőszak csak akkor érhet véget, ha a Hamász átadta a túszokat és az Izrael elleni, október 7-i támadásban részt vett terroristákat.

Fokozott terrorveszélyre figyelmeztet a német hírszerzés

Németországban jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség szintje a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni terrortámadása és a Gázai övezet ellen folytatott izraeli katonai offenzíva következtében - foglalt állást szerdán közzétett jelentésében a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV).

Az állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott.

A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet "megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba" - derül ki a BfV értékeléséből.

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője aggodalmának adott hangot a radikalizálódott, magányos elkövetők esetleges támadásaival kapcsolatban. Elmondása szerint a veszély valós és sokkal súlyosabb, mint az elmúlt időszakban bármikor.

Elemzésében a BfV rámutatott: egyre szélesebb körben terjed az a retorika, amely a muszlimokat, de főként a palesztinokat a Nyugat áldozatainak állítja be. Párhuzamosan az antiszemitizmus emelkedéséről is beszámoltak.

A hírszerzési jelentésben megállapították, hogy a palesztin Hamász és a libanoni síita Hezbollah szimpatizánsai mindeddig a háttérben maradtak, és nem jelentek meg a Németországban tartott palesztinpárti megmozdulásokon. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a német hatóságok terrorszervezetnek nyilvánították a Hamászt és a Hezbollahot, így a szervezetek támogatói ott nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

Hamász: izraeli támadásban meghalt a legfiatalabb túsz és családtagjai

Egy korábbi izraeli légitámadásban meghalt a Gázai övezetbe elhurcolt túszok közül a legfiatalabb, egy 10 hónapos csecsemő, valamint 4 éves testvére és édesanyjuk - közölte szerdán a palesztin térséget irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

A tájékoztatás szerint Kfir Bibász, Ariel Bibász és anyjuk, Shiri Bibász halt meg.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy ellenőrzik az Izzedín el-Kasszám Brigádok állítását az október 7-i támadás alkalmával Izraelből elhurcolt túszok haláláról. A hadsereg azt is hangsúlyozta, hogy "a Hamász felel a Gázai övezetben lévő túszok biztonságáért".

"A Hamász terrorszervezet továbbra is kegyetlenül és embertelenül viselkedik" - szögezték le a közleményben, hozzátéve, hogy a Hamász "veszélyezteti a túszokat, köztük a gyermekeket is".

A palesztinok a Telegram-oldalukon közölték azt is, hogy az ideiglenes tűzszüneti megállapodás keretében tervezett fogolycserétől függetlenül, az orosz állami vezetés kérelmére szabadon engednek két orosz túszt. Musza Abu Marzuk, az iszlamista szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője elmondta, hogy a két nő szabadon engedését gesztusnak szánják Moszkva felé.

WHO-főigazgató: számos emberéletet olthatnak ki a Gázában terjedő betegségek

Arra figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy a fegyveres konfliktustól szenvedő Gázai övezetben a halálozások számának jelentős megemelkedését okozhatják az egyre terjedő, főleg légúti és hasmenéses tünetekkel járó betegségek.

"A súlyos túlzsúfoltsággal párhuzamosan megnövekednek a járványos légúti fertőzések, a hasmenéses betegségek, a fertőző májgyulladás, a rühesség, a tetvesség és egyéb kórok kockázatai" - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblogon.

Mint írta, ez a zsúfoltság mellett a gyógyszerhiányra és a rossz higiéniai állapotokra is visszavezethető. Kiemelte, hogy már most 111 ezer légúti megbetegedést és 75 ezer hasmenéses beteget regisztráltak, s a páciensek csaknem fele ötévesnél fiatalabb gyermek. Ezenfelül 12 ezer betegnél rühességet, 11 ezernél tetvességet, 2500-nál fertőző bőrbetegséget és 1100-nál sárgaságot diagnosztizáltak.

"Tekintettel az életkörülményekre és a hiányzó egészségügyi ellátásra több ember halhat meg betegségben, mint a bombázásokban" - hívta fel a figyelmet a főigazgató.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kijelentette, hogy a Gázai övezet 

eposzba illő méreteket öltő humanitárius katasztrófa kellős közepén van", és a világnak "nem szabad elfordulnia

 ebben a helyzetben.

"Intenzív egyeztetések folynak a tűzszünet meghosszabbítása érdekében, amelyet nyomatékkal üdvözlünk, de úgy hisszük, hogy valódi humanitárius fegyvernyugvásra volna szükség" - jelentette ki Guterres a tanácskozáson.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) adatai szerint az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus sújtotta térség több mint 2,2 millió lakójából, 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a harci cselekmények elől. Közülük 1,1 millióan az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) által fenntartott, de túlzsúfolt létesítményekben kerestek menedéket. További 190 ezer ember iskolákban, rendezvénytermekben és gyülekezeti házakban, illetve őket befogadó családoknál húzódott meg.

Török elnök: Netanjahu a „gázai mészárosként” vonul be a történelembe

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök máris a „gázai mészárosként véste be nevét a történelembe” az izraeli hadsereg október elején indított Gázai övezeti hadműveletei miatt.

Erdogan szerdán az ankarai parlamentben, saját pártjának frakciója előtt úgy fogalmazott, hogy Netanjahu

az utóbbi egy évszázad egyik legnagyobb rémtettét

 hajtotta végre, és ez nemcsak személy szerint őt, hanem „az őt feltétel nélkül támogatókat is megbélyegzi”.

Az izraeli miniszterelnök

veszélybe sodorja az izraeli nép és az összes zsidó biztonságát azáltal, hogy a Gázában általa elkövetett gyilkosságokkal felszítja az antiszemitizmust

– hangoztatta Erdogan.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: Necati Savas / Forrás:  MTI/EPA

A török elnök üdvözölte, hogy legalább ideiglenes jelleggel „leállították a vérontást” a Gázai övezetben, és kiemelte, hogy pozitív fejleménynek tartja a harcok humanitárius célú szüneteltetését és a fogolycseréket. Ugyanakkor úgy vélte, az izraeli kormány nyilatkozatai nem adnak reményt arra, hogy a jelenlegi tűzszünet hosszútávú megállapodáshoz vezethetne.

Közölte, hogy Ankara a következő napokban még erőteljesebb diplomáciai erőfeszítéseket fog tenni a teljes körű tűzszünet és a további túszcserék előmozdítása érdekében.
Az alábbi felvételen Abu Ta'imah negyedben található település romjai láthatók: 

Nyugati szövetségeseivel és egyes perzsa (arab)-öböli országokkal ellentétben Törökország nem tekinti terrorszervezetnek a palesztin Hamász iszlamista szervezetet, amely október 7-én indított támadásában mintegy 1200 emberrel végzett Izraelben és 240 túszt a Gázai övezetbe hurcolt. A török elnök számos alkalommal éles szavakkal bírálta a vérengzésre válaszként megindított izraeli hadműveletet, amely a gázai hatóságok szerint már több mint 15 ezer ember halálához vezetett az övezetben.

A kétállami megoldást és békekonferencia összehívását szorgalmazta a kínai külügyminiszter

A kínai kormány egy nagyobb felhatalmazású, szélesebb körű és eredménycentrikusabb békekonferencia mielőbbi összehívását szorgalmazza annak érdekében, hogy a palesztin-izraeli kérdés kétállami megoldásának ütemterve mielőbb lefektethetővé váljon – jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterressel a világszervezet New York-i székházában tartott találkozóján.

Vang közölte, Peking támogatja a szervezet és főtitkára „egyedi és nélkülözhetetlen” vezető szerepét a válság megoldását elősegítő erőfeszítésekben.

Ebben a kérdésben Kína mindig is a béke, az emberi lelkiismeret és a nemzetközi jog oldalán állt

– fogalmazott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának novemberi soros elnöki tisztségét betöltő Kína – szoros kapcsolatokat fenntartva az arab országokkal és más érintett felekkel – az izraeli-palesztin konfliktus kezelését a tanács egyik kiemelten fontos feladatává tette – fűzte hozzá.

VANG Ji
Vang Ji kínai külügyminiszter
Fotó: Mark R. Cristino / Forrás:  MTI/EPA

A kínai diplomácia vezetője felidézte, hogy kormánya konszenzusra jutott az arab, illetve muszlim országok korábban Pekingben fogadott külügyminisztereivel az ENSZ BT magas szintű ülésének összehívásáról, amelyen Peking reményei szerint a tanács egységes és világos álláspontot fogalmazhatna meg a konfliktus politikai rendezése érdekében.

Vang a kínai álláspontot ismertetve elmondta: 

a súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében a tűzszünet meghosszabbítására van szükség, emellett meg kell akadályozni a háború folytatását, valamint a feleknek kölcsönösen szabadon kell engedniük a fogságban lévő embereket.

Biztosítani kell továbbá a humanitárius célú szállítmányok akadálytalan bejutását a Gázai övezetbe. Ennek érdekében több határátkelőt kell létrehozni, az ellenőrzésre pedig több hatékony eljárást kell kidolgozni.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli kérdés lényegi megoldásaként mielőbb érvényre kell juttatni a kétállami megoldást.

Elborzasztó felvételek láttak napvilágot kivégzett holttestek felakasztásáról 

Két férfit végeztek ki Ciszjordániában, akiket azzal vádoltak, hogy Izrael javára kémkedtek. Holttestüket sikátorokon keresztül hurcolták, majd az ujjongó tömeg szeme láttára akasztották fel egy oszlopra, miközben a tömeg éljenezve ünnepelte az áldozatok halálát – számolt be róla a Magyar Nemzet a The Telegraph brit konzervatív napilap értsülései alapján.

Figyelem! A felvétel megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Az említett videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A másik felvételen a ciszjordániai Tulkarm városában lőtték agyon palesztin fegyveres csoportok tagjai. A férfiakat a lakosok megverték, megtaposták, majd felakasztották őket, később pedig szemétdombra dobták testüket. 
A ciszjordániai Tulkarm városában, a Fatah-frakcióval kapcsolatban álló Tulkarm Brigádok nevű csoport közleménye szerint „nincs mentesség egyetlen besúgónak vagy árulónak sem”.

Figyelem! A felvétel megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Az említett videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A tűzszünet meghosszabbításáról tárgyal a Hamász és Izrael

A gázai tűzszünet további meghosszabbításáról tárgyal Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közvetítők segítéségével – jelentette a helyi média szerdán Izraelben.

A Hamász képviselői azt mondták, hogy készek újabb négy nappal meghosszabbítani a szerdán lejáró, egyszer már két nappal meghosszabbított fegyvernyugvást.

A The Washington Post című amerikai újság beszámolója szerint a katari tárgyalásokon, ahol az izraeli hírszerző szervezet, a Moszad vezetője és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője találkozott a katari közvetítőkkel, öt kategóriát állítottak fel az izraeli túszokról. A jövőbeni megállapodásoknál külön kezelik az idősebb férfiakat, akiket már nem hívnak be tartalékos katonai szolgálatra, a katonai szolgálatuk közben elhurcolt nőket, a tartalékos katonai szolgálatra alkalmas férfiakat, a rendes katonai szolgálatukat végző, elrabolt férfiakat, és azoknak a földi maradványait, akiknek a holttestét rabolták el vagy meghaltak a fogságban.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor a Nova elektronikus zenei fesztiválon meggyilkolt vagy túszul ejtett emberek fényképei között két nő a helyszínen, a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A jelentés szerint több mint száz olyan elhurcolt van még, akik ezen kategóriák valamelyikébe esnek.

A Hamász az értesülés kész tárgyalni arról, hogy mind az öt kategóriából elengedjen túszokat, de még nem árulta el feltételeit, hogy az egyes csoportokból naponta hány túszt engednének el, és cserébe hány, Izraelben fogva tartott palesztin elengedését kérik, és milyen humanitárius segélyt követelnek.

A Hamász azt mondta a közvetítőknek, hogy bizonyosan képes összeszedni az övezetben szétszórtan található elraboltakat, akik közül többeket az Iszlám Dzsihád, és helyi klánok tartanak fogva.

A katari négyoldalú titkosszolgálati csúcstalálkozón Izraelt a Moszad vezetője, Dedi Barnea képviselte. Mellette a CIA vezetője, az egyiptomi hírszerzési miniszter és a katari miniszterelnök vett részt a megbeszéléseken.

Ciprus lehet a gázai civilek megmentője?

Az ország tengeri humanitárius folyosót hozna létre a segélyek Gázai övezetbe való eljuttatására. A kezdeményezés ugyanakkor számos logisztikai problémába ütközik, ennek ellenére azonban uniós és arab vezetők egyaránt támogatják. A tervet már több mint egy évtizede lebegtetik, a mostani konfliktus következtében pedig aktuálisabbá vált, mint valaha – írja a Magyar Nemzet.

Komoly logisztikai kihívások elé állítja a döntéshozókat a Ciprusról a Gázai övezetbe irányuló humanitárius tengeri folyosó kialakítása 

– számolt be a Politico brüsszeli hírügynökség. Az ötletet, hogy tengeri úton, Ciprus szigetéről indulva szállítsanak segélyt a háború sújtotta övezetbe, már több mint egy évtizede lebegtetik, az október 7-én kirobbant konfliktust követően pedig újra aktuálissá vált. Ez azért is lenne sokkal hatékonyabb módja a palesztin civilek támogatásának, mivel egy szállítóhajón nagyságrendekkel több segély juttatható célba, mint szárazföldi úton.

Humanitárius tengeri folyosó Ciprus és a Gázai övezet között
Forrás: Magyar Nemzet

Az alapterv szerint a segélyek a Ciprus déli részén található Lárnaka városába érkeznének, itt izraeli hatóságok részvételével átvizsgálnák őket, majd ezután indulnának útnak a Gázai övezet felé.

Lárnaka mindössze 210 tengeri mérföldre (körülbelül 400 kilométerre) fekszik a háború sújtotta térségtől. 

Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök még november elején, a párizsi békefórumon vázolta fel terveit az európai vezetőknek, akik rögtön érdeklődésüket fejezték ki a kezdeményezés iránt. Görögország és Hollandia felajánlotta, hogy a gyakorlatban is segítenék a ciprusi humanitárius folyosó létrejöttét. 

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Netanjahu: Izrael a tűzszünet végeztével elpusztítja a Hamászt

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként

– magyarázta Netanjahu.

Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot

– tette hozzá.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 
Fotó: Sir Torem / Forrás: MTI/EPA

Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.

Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása

– fogalmazott Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.

A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából 7000 ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

Antiszemita-ügy a neves amerikai egyetemen

Az amerikai oktatási minisztérium polgárjogi irodája vizsgálatot indított a Harvard Egyetemen történt feltételezett antiszemita megnyilvánulások felderítésére – derül ki egy erről szóló hivatalos levélből.

A Fox News hírtelevízió birtokába került dokumentum szerint a vizsgálat egy panasz alapján indult, és arról szól, hogy

a Harvard egyetem elmulasztott intézkedni a diákjait származásuk miatt ért zaklatás ügyében,

ami a polgári jogokról szóló törvénybe ütközik.

A kormányzati polgárjogi irodától származó tájékoztatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a vizsgálat a tények megállapítására törekszik, és az egyetem részéről rendelkezésre bocsátott információkra, valamint egyéb forrásokra alapszik.

A panaszt a sajtóértesülés szerint az egyetem egy volt diákja nyújtotta be, és megemlít egy első éves izraeli diákot ért incidenst, akit az Izrael ellen tüntető diáktársai „fizikai és verbális erőszakkal” léptek fel. Az ügyben a rendőrség is kapott bejelentést.

Nyolcvanegy túsz szabadult ki a tűzszünet alatt

Izraeli bejelentés szerint a túszok egy újabb csoportja visszatért izraeli területre, miután kedden este szabadon engedték őket a Gázai övezetből. Tízen közülük izraeli állampolgárok, ketten pedig thaiföldiek.

A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító helikopter, miután megérkezett az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 28-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet ötödik napjára összesen 81 túszt engedtek szabadon a Gázai övezetben.

Közülük 61 izraeli, mindannyian nők és gyerekek.

Amerikai segély a Gázai övezetbe

Az Egyesült Államok 25 tonna humanitárius segélyszállítmánya érkezett repülővel Egyiptomba kedden, amelyet a Gázai övezetben élőknek szánnak – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Jake Sullivan közleménye szerint

a csomag orvosi, és egészségügyi eszközöket, valamint élelmiszert tartalmaz,

és a következő napokban két hasonló szállítmányt juttatnak el a palesztin területen élőkhöz.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) közleményéből az is kiderül, hogy a segélyt az amerikai légierő szállítógépe juttatta el Egyiptomba, valamint, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államok már csaknem 250 tonna humanitárius támogatást küldött a gázai civilek számára.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában