Komplex szolgáltatáscsomag

2023.11.20. 13:03

Hazaváró program – Egyre több magyar állampolgár tér haza

Komplex, a különböző élethelyzeteknek megfelelő szolgáltatáscsomagot dolgozott ki a kormány a Hazaváró programmal - mondta a Miniszerelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MW

Ügyintézés a kõbányai kormányablakban 2022. május 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Panyi Miklós elmondta, a külföldről hazatérést támogató közigazgatási szolgáltatáscsomag részeként múlt héten elindult a Hazaváró portál.

A honlap fejlesztése során 36 ország hasonló szolgáltatását tekintették át, és ezekből próbálták összegyűjteni a legjobb gyakorlatokat.

A szolgálatáscsomag több részből áll. Egyike a honlap, ahol a különböző élethelyzetekben szükséges ügyintézési fajtákat gyűjtötték egybe. Itt lehetőség van egy személyes profilt létrehozni, ahol az érdeklődő láthatja, milyen hivatalos ügyeket kell elintéznie - fejtette ki az államtitkár.

Panyi Miklós szerint a portál ügyfélbarát módon segíti a tájékozódást, és nagyban segíti a különböző hivatalos elintéznivalók előkészítését is.

Hozzátette: a honlapon keresztül lehetőség van kormányhivatali ügyintézőkhöz is kapcsolódni, valamint egy 24 órás telefonos szolgáltatást is biztosítanak.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az internetes fejlesztés mellett a kormányablakok közül husznhétben Hazaváró pontot is kijelöltek, ahol kifejezetten a hazatérő magyaroknak segítenek majd hatósági és okmányügyekben angol és magyar nyelven. Itt olyan ügyintézők dolgoznak majd, akik ezekre az ügyekre szakosodva tudnak segíteni.

Panyi Miklós kitért arra: törekedtek az egyablakos ügyintézésre, így az összes ilyen ügyet a Hazaváró pontokra próbálták integrálni, valamint egyszerűsítettek néhány ügykezelésen. Például az angol, német és francia anyakönyvi kivonatoknál nem lesz szükség hivatalos fordításra, ami több héttel is felgyorsítja az ügyintézés menetét, és több esetben csökkennek a fordítási díjak is.

Azt mondta, egyre több magyar állampolgár tér haza vagy tervezi a hazatérést Magyarországra.

"Nyugat-Európában a közbiztonság megrendülőben van. Magyarország számos olyan értékkel rendelkezik, ami Európában versenyképes: Magyarország a világ és Európa legbiztonságosabb országa, szofisztikált a családtámogatás rendszere, kiemelkedő az életminőség, a kulturális és sportélet, amelyek Nyugat-Európában komoly támadások alatt állnak".

"Ezek olyan hívószavak, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a külföldön élő honfitársaink hazatéréséhez" - emelte ki Panyi Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában