Diplomácia

2023.12.18. 21:01

Orbán Viktor gratulált az egyiptomi elnöknek

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő (j) kezet fog a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztató végén a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

„Őszintén gratulálok az elnöknek az egyiptomi elnökválasztáson aratott megkérdőjelezhetetlen győzelméhez! Egyiptom népe ismét a stabilitásra és a jólétre szavazott” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor arra reagálva, hogy Egyiptomban Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi államfő nyerte meg a választást. Szíszi a szavazatok 89,6 százalékát kapta meg a december 10–12-én tartott választáson.

Ez lesz az államfő harmadik mandátuma. Szíszit először 2014-ben, majd 2018-ban választották elnökké, mindkét alkalommal a szavazatok 97 százalékával. A választási bizottság által közzétett adatok szerint a szavazásra jogosult 67 millió állampolgár 66,8 százaléka járult az urnákhoz. Ez jóval magasabb, mint a legutóbbi – 2018. évi – elnökválasztáson jegyzett 41 százalékos részvételi arány. A választásra olyan időpontban került sor, amikor Egyiptom gazdasági válsággal küzd és igyekszik kezelni az egyiptomi Sinai-félszigettel határos Gázai övezetben folyó háború hatásainak kockázatát.

Egyes szavazók azt mondták, a Gázai konfliktus arra ösztönözte őket, hogy Szíszire szavazzanak, aki sokáig a stabilitás jelképeként mutatkozott az ingatag térségben. Ez az érvelés az Öböl menti és a nyugati szövetségeseket is meggyőzte, akik pénzügyi támogatást nyújtottak kormányának. A választást három napon át – december 10. és 12. között – tartották a média szigorú ellenőrzése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában