Szuverenitás

2024.01.23. 07:49

A magyar embereknek joguk van látni, kik és hogyan próbálják meg befolyásolni a véleményüket

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott, azért fognak dolgozni, hogy Magyarország a nagy geopolitikai átalakulások közepette is megőrizhesse szuverenitását, és önállóan, saját maga dönthessen a legnagyobb sorskérdéseiről.

MW

Lánczi Tamás szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak a legfontosabb fegyvere a nyilvánosság

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Lánczi Tamás az interjúban arról beszélt, örömmel vállalta el a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetésére vonatkozó felkérést. Mint mondta, azért fognak dolgozni, hogy Magyarország a nagy geopolitikai átalakulások közepette is megőrizhesse szuverenitását, és önállóan, saját maga dönthessen legnagyobb sorskérdéseiről.

Véleménye szerint a hivatal életre hívása azért volt fontos, mert látják, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. 

– Nemzetállamok rendülnek meg, háborúba keverednek – akár konkrét fegyveres összetűzésbe vagy kereskedelmi konfliktusba –, de zajlik egy kulturális harc is Nyugaton. Ezek mind veszélyeztetik a nemzetállamok létét. A jövő sajnos borúsan fest, ha nem vagyunk résen, akkor különösen egy tíz-tizenöt milliós közösség számára, mint amilyen a magyar, ez egy nagyon nehéz időszak lehet. De mindez igaz az összes kelet-közép-európai népre is – jelezte. 

– A térségben sokan értik ezeket az összetett kihívásokat, ugyanakkor Magyarország volt az első, amely erre intézményes választ is adott

– tette hozzá.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal alapvetően feltár, vizsgál és kutat. Feltérképezi, hogy hol sérül vagy hol sérülékeny a magyar szuverenitás. Ezeket a potenciális gócpontokat és veszélyforrásokat próbálja feltárni és rámutatni. Ehhez a munkához pedig igénybe veheti más állami szervek segítségét. A Szuverenitásvédelmi Hivatal maga nem folytat nyomozást, mivel nem titkosszolgálat, rendőrség vagy ügyészség. De együttműködhet az említett állami szervekkel, információkat kérhet tőlük, amelyeket elemezhet a hivatal, ezeket az elemzéseket pedig időről időre közre fogja adni. Ezenfelül javaslatokat fogalmazhat meg a döntéshozók számára, ha úgy látja, hogy jogszabályt kell alkotni a magyar szuverenitás megvédéséhez – sorolta a hivatal legfontosabb feladatait, hozzátéve, hogy a legerősebb eszközük és fegyverük a nyilvánosság. 

A magyar embereknek ugyanis joguk van ahhoz, hogy tisztán lássanak, hogy kik és hogyan próbálják meg befolyásolni a véleményüket

– hangsúlyozta.

A teljes interjú ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában