Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.04. 06:06

Könnyen kiterjedhet a közel-keleti konfliktus a megbízott szerint

Az izraeli–palesztin háború 150. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Túlélőket keresnek a romok között palesztinok Rafahban 2024. március 3-án, miután izraeli légicsapás érte a Gázai övezet déli részén fekvő várost

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Izraeli hadsereg: iszlamista terroristákat alkalmaz az UNRWA

Több mint négyszázötven, az iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezethez tartozó palesztint alkalmaz a Gázai övezetben az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) - közölte hétfőn az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Az IDF leleplező telefonbeszélgetések hangfelvételeit is közzétette, amelyek alátámasztják, hogy az UNRWA gázai alkalmazottai is részt vettek az Izrael elleni október 7-i Hamász-terrortámadásban.

Az egyik felvételen az UNRWA egyik Dir al-Balah-i iskolájának arab tanára hallható, amint leírja bejutását Izraelbe, és beszámol arról, hogy izraeli túszokat ejtett.

Az UNRWA alkalmazásában álló, a mészárlásban részt vett iskolai tanárok egymással beszélgetve becsmérlő kifejezéseket használnak a foglyul ejtett izraeli nők és gyermekek leírására, a „szabajja” szót használják, amely a női rabszolgákat jelöli. Korábban az Iszlám Állam ezt az arab szót alkalmazta az elrabolt jezidi nőkre is. 

Az izraeli hadsereg fel kívánja fedni az UNRWA alkalmazásában állt, terrortevékenységet végző palesztinok nevét, akik között iskolai tanácsadók, tanárok és egészségügyi dolgozók is vannak. 

Többen közülük a katonai szóvivő szerint október 7-én Izrael területén tartózkodtak, és felelősek voltak az aznap elkövetett bűncselekményekért.  

ENSZ-alkalmazott érintettségét bizonyító videót mutatott be Izrael a világszervezet közgyűlésében

Izrael egy videofelvétellel igyekezett alátámasztani az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségével (UNWRA) szemben megfogalmazott terrorvádakat az ENSZ Közgyűlésében. Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-nagykövete hétfőn New Yorkban a testületben mondott beszéde során az október 7-i terrortámadásról egy felvételt mutatott be, amelynek egy részletén állítólag az UNRWA egy alkalmazottja látható. 

A tableten felmutatott felvételen két személyt lehetett látni, amint egy látszólag élettelen testet emeltek be egy autóba.

Az izraeli diplomata szerint a férfiak egyike szociális munkásként dolgozott az ENSZ-ügynökségnek. 

ENSZ-alkalmazottak izraeli gyerekeket hurcolnak el! 

– kiáltotta Erdan. A Gázai övezetben dolgozó 13 ezer UNRWA-alkalmazott soraiban aktív terroristák százai vannak, az állomány 12 százaléka a radikális iszlamista Hamász, vagy az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek tagja. Az UNRWA-t bizonyítottan eszközként használják a Hamász terrorgépezetében - hangoztatta Erdan. 

Egy sor nyugati ország már felfüggesztette az UNRWA támogatását, miután Izrael azzal vádolta a segélyszervezetet, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz.

 António Guterres ENSZ-főtitkár hihetőnek mondta a vádakat, és átfogó vizsgálatot ígért az ügyben.

Amerikai megbízott: az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus könnyen kiterjedhet

Egy Gázai övezeti fegyverszünet nem feltétlenül jelentené az Izrael és a Hezbollah libanoni mozgalom közötti ellenségeskedés végét

 – jelentette ki Amos Hochstein, az amerikai elnök különmegbízottja hétfőn Bejrútban, és ő is arra figyelmeztetett, mint korábban sok más külföldi politikus, hogy nem garantálható ennek a fegyveres konfliktusnak a korlátozottsága. Hochsteinnek is az volt a célja egynapos bejrúti látogatásával, hogy diplomáciai megoldást találjanak a gázai háborúval párhuzamosan folyó, négy hónap óta tartó rendszeres tűzpárbaj leállítására. Izrael és az Irán támogatta síita Hezbollah között 2006 óta ez a legsúlyosabb fegyveres konfliktus.

Senkinek nem áll érdekében az erőszak eszkalációja, és nem létezik korlátozott háború

– jelentette ki a különmegbízott újságíróknak azután, hogy tárgyalt a libanoni parlament elnökével, a Hezbollahhoz közel álló Nabih Berrivel. Az elmúlt hetekben a korábbiaknál is intenzívebekké váltak az összetűzések a libanoni határon. Elias Bou Szaab, Nabih Berri helyettese a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Hochstein látogatásának időzítése a gázai fegyverszünetre irányuló erőfeszítések előrehaladását jelzi.

A Hezbollah korábban többször közölte, hogy az Izrael elleni támadásaikkal kizárólag abban az esetben hagynak fel, ha Izrael leállítja gázai hadműveletét.

Hochstein ezzel szemben azt fejtegette, hogy egy gázai tűzszünet nem automatikusan eredményezne tűzszünetet a libanoni határon, és kifejezte abbéli reményét, hogy ez a konfliktus is megoldható diplomáciai úton.

Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamisták között egy héttel a ramadán előtt

Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamista szervezetek között egy héttel a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán előtt a Gázai övezetben, Ciszjordániában és az északi határnál is.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben megöltek számos iszlamista fegyverest, és rajtaütéseket hajtottak végre a Hán-Junisz nyugati részén fekvő Hamad negyed környékén. Felszámolták a Hamász terrorszervezet fegyveres ellenállását, evakuálták a civil lakosságot, és letartóztattak mintegy nyolcvan terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsított palesztint, akik a civilek közé vegyülve próbáltak elmenekülni.

A szóvivő bejelentette, hogy megölték az övezet középső résznének egyik menekülttáborában Mahmúd Muhammad Abd Haz Hamászt, aki új tagok toborzásáért felelt a Hamász, s különösen a Ceitun Brigádok nevű egység számára, valamint pénzt gyűjtött a szervezet fegyveres harcához.

Az övezetből származó jelentések szerint a déli részen, az egyiptomi határnál fekvő Rafahban az izraeliek a levegőből támadtak egy háromemeletes épületet az al-Dzsanína negyedben, ahol négy halottat emeltek ki és két sebesültet mentettek ki a romok alól. A palesztin média arról számolt be, hogy a Gázai övezet közepén, Nuszariat menekülttáborban tizenketten meghaltak, és többtucatnyian megsebesültek.

Az IDF szóvivője elmondta, hogy hétfőn harci repülőgépekkel lőtték Izrael északi határánál, a dél-libanoni Aita as-Sab és Kfarkela térségében a Hezbollah katonai létesítményeit.

Hétfőn a libanoni határnál, Galileában öten megsebesültek, ketten súlyosan, – köztük két mezőgazdasági vendégmunkás – a libanoni Hezbollah síita milícia Észak-Izraelre kilőtt rakétái nyomán.

Az izraeli biztonságiak vasárnap éjjel tizenhárom körözött palesztint fogtak el Ciszjordániában. Rámalláh al-Amari nevű menekülttáborában hat órán át tartó hadművelettel tartóztattak le két palesztint, s hallgattak ki számos gyanúsítottat. A razzia erőszakos zavargásokba torkollt, a palesztinok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az izraeli katonákat, akik lövésekkel válaszoltak, s egy 16 éves fiatal életét vesztette. A biztonsági erők a Dzseníntől délre fekvő Tubasban is elfogtak több, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint.

A Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családtagjai követelik szeretteik kiszabadítását a parlament, a kneszet jeruzsálemi épülete előtt 2024. március 4-én, az izraeli-palesztin konfliktus 150. napján
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az IDF szóvivője közölte, hogy éjjel több izraeli próbált engedély nékül bejutni Nabluszba, József hagyomány szerinti sírjához. Az izraeli katonák kimentették az ott imádkozni készülőket. A palesztin média szerint telepesek próbáltak belépni Nabluszba, ahol „palesztin otthonokat támadtak meg”, és összecsapások törtek ki a palesztin fegyveresek és a telepesek megmentésére érkező izraeli csapatok között.

Az október 7-én Gázba hurcolt izraeli túszok családtagjai hétfőn, a terrortámadás százötvenedik napján szeretteik képének magasba emelésével tiltakoztak az izraeli parlament, a kneszet előtt, ezzel szólítva fel a politikusokat, hogy érjék el a foglyok szabadon bocsátását.

A túszok elengedéséért folytatott tárgyalásokon Izrael szeretné megtudni a még életben lévő elhurcoltak számát, hogy a Hamász hány palesztin fogoly szabadon bocsátását követeli az egyes túszokért cserébe, és hogy miként ütemeznék és szabályoznák szabadulásukat. Az első lépcsőben várhatóan 35-40 fogva tartott nő, valamint idős és beteg férfi térhet haza.

Izraelben úgy vélik, hogy mintegy negyven olyan túsz él még, akiket „humanitárius megállapodás” keretében kiszabadíthatnának. A Hamász elengedésükért a Gázai övezet északi része minden lakójának visszatérését követeli, napi ötszáz teherautó segélyt, kétszázezer sátrat a lakosság ideiglenes elhelyezésére, és hatvanezer átmeneti otthont. Emellett a gázai kórházak azonnali helyreállítását és a szükséges felszerelések bejuttatását. Izrael a követelések nagy részét elfogadta, és megengedte, hogy nehéz munkagépekkel takarítsák majd el a gázai romokat.

A média értesülései szerint a Hamász terrorszervezet már nem követeli a háború befejezését, hanem csak azt, hogy megbeszéléseket folytassanak a tűzszünet folytatásáról a fegyvernyugvás idején.

Azonnali, átmeneti tűzszünetet követelt az amerikai alelnök

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris, amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

Az alelnök úgy fogalmazott, hogy „a szenvedés beláthatatlan nagyságrendje miatt Gázában, azonnali tűzszünetnek kell lennie”. Hozzátette, hogy a hathetes fegyvernyugvás időt adna minden túsz szabadon engedésére és jelentős mennyiségű segélyszállítmány eljuttatására a palesztin területen élőkhöz.

Kamala Harris kijelentette, hogy az izraeli kormánynak többet kell tennie, hogy a Gázába irányuló segélyek mennyisége jelentősen növekedjen. Ebben „nincs kifogás” – tette hozzá.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában