Helyzetértékelés

2024.04.12. 13:52

Orbán Viktor felszólalt a CDI–IDC marrákesi ülésén

Az európai politikai helyzetet értékelte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken a marokkói Marrákesben a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC–CDI) vezetőségi ülésén elhangzott felszólalásában, amelyben az európai „zöld átállás” valamint a gazdasági növekedés problémáit, a migráció és az ukrajnai háború témáját érintette – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke felszólal a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC–CDI) pártszövetség vezetőségi ülésén Marrákesben 2024. április 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor, aki a CDI–IDC egyik alelnöke, beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU.

A bevándorlás ügyében a néhány napja elfogadott migrációs paktumot bírálta, amellyel – a korábbi, egyhangúságot előíró döntések ellenére – Brüsszel most rákényszeríti migránsbarát politikáját a bevándorlást ellenző országokra. Magyarország és Lengyelország már bejelentette, hogy ezt a káros és veszélyes paktumot nem fogja végrehajtani – szögezte le Orbán Viktor.

Végül a háborúról azt mondta: az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal. Mi továbbra is a tűzszünet és a béketárgyalások mellett vagyunk – mondta.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felszólalásában kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Felhívta a figyelmet a NATO politikájának változására is, a szövetség ugyanis eddig nem vállalt semmilyen szerepet az ukrajnai háborúban, az elmúlt héten azonban elkezdte fegyverszállítási és pénzügyi támogatási koordinációs szerepvállalásának előkészítését.

Magyarország ebből a tervezési folyamatból ki fog maradni – hangsúlyozta a miniszterelnök a CDI–IDC marrákesi ülésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában