Voks 24

2024.05.25. 22:01

Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás

Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.

MW

Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár beszédet mond a győri Széchenyi István Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campus elsõ elkészült épületének átadásán 2024. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Hankó Balázs közlése szerint az idén több mint 120 ezren jelentkeznek a felsőoktatásba, minden második fiatal vidéki képzőközpontba kéri a felvételét. Hozzáfűzte: ma már a második legnépszerűbb képzési terület - a magyar gazdaság és a magyar társadalom jövője számára is döntő fontossággal bíró - pedagógusképzés, amelyet a kormány tudatos politikájával megújít és amely ennek hatására vonzóbbá teszi a tanári, tanítói, óvónői életpályát. 

"Az külön jó, hogy olyan erős városaink, mint Szombathely, a felsőoktatás által tovább tud erősödni" - mondta. 

Megjegyezte: az ELTE Savaria Egyetemi Központjában több mint 10 százalékkal nőtt a diákok száma, ma már eléri a 2200-at, és az idei jelentkezési adatok is biztatóak, tovább bővülhet Szombathelyen a felsőoktatás. 

Elmondása szerint 

országosan is duplázódott a pedagógusképzésre jelentkezők száma, 17 833-an jelentkeztek pedagógusnak, 8650-en tanárnak. 

"Persze mindig vannak károgók, nekik üzenem, hogy a minőség is erősödik. A minőség úgy erősödik, hogy az átlagpontszámok a pedagógusképzésben 317-ről emelkedtek 334-re, tehát nem csak többen, hanem egyre erőteljesebb minőségben vagyunk itt Szombathelyen is" - közölte az államtitkár. 

Hozzátette: Szombathelyen a felsőoktatásban egy másik "erős bástya" a sporttudományi képzés, és történtek fontos előrelépések a gazdasági informatikai képzés területén is. 

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években összesen 6 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett az intézménybe és az egyetemi központ gyakorlóhelyére, a Bolyai Gyakorló Általános Iskolába és Gimnáziumba. 

Szombathely élete és az egyetem fejlődése összekapcsolódik, ezért javasoljuk, tegyék ezt a kapcsolatot még szorosabbá azzal, hogy a város önkormányzatának irányítását egy az egyetemet jól ismerő városvezetőre, Lenkai Nórára, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosára, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjére bízzák a június 9-i önkormányzati választáson

 - mondta az államtitkár. 

Lenkai Nóra elmondta: 2017-ben csatlakozott felsőoktatási intézményük az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, azóta - szavai szerint - nagy és számos innovációval kísért utat tettek meg. 

Kijelentette: Szombathely jó felsőoktatás nélkül nem működhet. "A jó felsőoktatást megteremtettük, szeretnénk, ha a város is tovább fejlődne" - mondta. 

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a szombathelyi campus egy sikertörténet, Lenkai Nóra pedig ennek a sikernek az egyik kovácsa. 

"Büszke vagyok arra, hogy a polgári oldal polgármester-elöltjeként mérkőzik meg a szombathelyiek bizalmáért" - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában