Tudomány

2017.08.31. 18:19

Kevés telítettségérzetért felelős hormont termelő sejt van a túlsúlyosok szervezetében

A túlsúlyos emberek hosszabb idő után érzik magukat jóllakottnak, mert emésztőcsatornájukban kevesebb a telítettségérzetet okozó hormonokat termelő sejt, mint a normális testsúlyúakéban – állapították meg a Bázeli Egyetem kutatói, akik eredményeikről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be.

Evés közben a felső gyomor-bél traktus nyálkahártyájában lévő speciális sejtek a telítettségért felelős hormonokat szabadítanak fel. Ezáltal keletkezik a központi idegrendszerben a telítettség érzése. Az erősen túlsúlyos emberek szervezetében azonban jóval kevesebb hormon termelődik, ezért lassabban telítődnek.

A bázeli kutatók a Liverpooli Egyetem szakértőivel közösen jöttek rá, mi áll az alacsony szintű hormonkiválasztás hátterében: a túlsúlyosak kevesebb speciális sejttel rendelkeznek, mint a normál testsúlyúak. A csökkent sejtszám alapján a Bettina Wölnerhanssen vezette kutatócsoport arra jutott, hogy a túlsúlyosoknál megváltozott az úgynevezett transzkripciós faktorok egyensúlya, amelyek normál esetben arról gondoskodnak, hogy megérleljék a telítettséghormonokat termelő sejtekhez szükséges őssejteket.

A tudósok 24 normál testsúlyú és 30 erősen túlsúlyos ember szövetmintáját elemezték, utóbbiak esetében egy testsúlycsökkentő műtétet megelőzően és az után is. A gyomor-bypass műtét vagy a gyomorszűkítő beavatkozás után ismét növekedésnek indult a telítettséghormon termelése. A vizsgálatok szerint az operáció után a transzkripciós faktorok egyensúlya és a hormontermelő sejtek száma is helyreállt.

„Sajnos a túlsúlyosokat gyakran megbélyegzik, mondván: hiányzik az önkontrolljuk és fegyelmezetlenül táplálkoznak” – mondta Wölnerhanssen. A tanulmány megmutatta, hogy strukturális különbségek vannak a normál súlyúak és a túlsúlyosak között, ami megmagyarázhatja a túlsúlyosak esetében a telítettségérzet hiányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!