Fejlemény

2017.09.07. 21:09

Egy másik iskola ernyője alá kerülnek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjai

Liviu Pop román oktatási miniszter bejelentése szerint a diákok számára semmi sem változik.

A tárcavezető az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozott csütörtök este a marosvásárhelyi iskolahelyzetről, nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség idézte.

Pop elmondta, olyan utasítást bocsátott ki a Maros megyei tanfelügyelőség számára, hogy írassák be a diákokat az osztályokba, és hétfőn a tanárok kezdjék el a tanítást. A diákok és a tanárok számára semmi nem fog megváltozni, nem fogják őket elköltöztetni a Római Katolikus Gimnázium jelenlegi épületéből, csupán annyi történik, hogy a tanításhoz a jogi keretet egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas Gimnázium biztosítja majd.

A megoldást a minisztérium jogi osztálya találta meg azt követően, hogy szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság kikézbesítette az iskolaalapításra vonatkozó tanfelügyelőségi határozat felfüggesztésére vonatkozó jogerős ítéletet.

A miniszter hangsúlyozta: ez egy ideiglenes megoldás, melyet arra az időre érvényesítenek, ameddig jogerős ítélet születik az iskolával kapcsolatos másik perben is, és le nem zárul a romániai korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) az iskolaalapítással kapcsolatos vizsgálata.

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek elmondta: mivel a bíróság által kikézbesített ítélet uátn a Római Katolikus Gimnázium jogi értelemben már nem létezik, a minisztériumtól kapott rendelet alapján péntekre összehívják a tanfelügyelőség igazgatótanácsát, amelyik eldönti, hogy melyik marosvásárhelyi iskola ernyője alá kerülnek a Római Katolikus Gimnázium osztályai.

Noha a marosvásárhelyi a legnagyobb számú magyar közösség Erdélyben, a városban a Bolyai Farkas Gimnázium maradt az egyetlen magyar tannyelvű iskola. A magyar diákok többsége román és magyar tagozattal működő vegyes oktatási intézményekben tanul.

Az üggyel kapcsolatban Mihai Tudose román kormányfő is nyilatkozott csütörtökön, amikor nyilvánosan bírálta a bukaresti külügyminisztériumot, amiért elsietett és „túl kemény” választ adott Magyarországnak.

A kormányfő a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjújában arra a közleményre utalt, amelyet szerdán adott ki a román külügyminisztérium, miután aznap Budapesten a marosvásárhelyi iskolaügy miatt berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Románia budapesti nagykövetét.

A román kormányfő szerint nem volt értelme növelni a feszültséget, főleg olyan körülmények között, amikor a bukaresti oktatási miniszter konkrét javaslatokat fogalmazott meg a – megszűnés küszöbére került – marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!