szponzorált tartalom

2020.06.17. 13:16

Öt tévhit a Babakötvényről

Pénzügyeink és megtakarításaink tervezésekor érdemes szem előtt tartanunk, hogy nem csak saját magunknak van lehetőségünk megtakarítani. Ugyanúgy köthetünk megtakarítási számlát gyermekünk számára is, melyek közül az egyik legnépszerűbb választás a Babakötvény.

Szponzorált tartalom

Newborn child relaxing in bed after bath or shower. Nursery for children. Textile and bedding for kids.

Fotó: {Serenko Natalya}

Azonban az interneten böngészve sokszor téves információkra bukkanhatunk. Mielőtt letennénk a voksunkat az egyik, vagy másik megtakarítási forma mellett, nézzük át mire számíthatunk akkor, ha a Babakötvény mellett döntenénk.

#1. tévhit: A Babakötvény az ún. Start-értékpapírszámla nyitásával jön létre, ami egy állami támogatással egybekötött megtakarítási számla.

Sokan tévesen úgy hiszik, ez a két fogalom egy és ugyanaz, azonban van némi különbség.

A Start-értékpapírszámla ugyanis egy olyan számlaforma, ahol a megtakarításaink összegével azonos névértékű állampapírokat tartjuk. A Babakötvény is ide kerül, hiszen ebbe a kötvénybe fekteti a megtakarításáainkat a Magyar Államkincstár.

Minden gyermek számára igényelhető Babakötvény, aki

  • 2005. december 31. után született,
  • magyar állampolgár,
  • és magyar lakcímmel rendelkezik.
  • Az Államkincstár a gyermekek születésekor egy olyan számlát nyit, amelyen egy ún. alanyi jogon járó összeget ír jóvá. Ezt nevezzük életkezdési támogatásnak, ami az életkezdési letéti számlára kerül.

    A szülők dönthetnek úgy, hogy ezen a számlán kezdik meg gyermekük számára a megtakarítást. Ezt az összeget Babakötvénybe fektetik, amiért az állam évente különböző támogatásokat ír jóvá.

    Tehát, mivel a Babakötvény is egyfajta állampapír, így tulajdonképpen hitelt nyújtunk az államnak, amiért cserébe kamatot kapunk.

    A Start-értékpapírszámlán gyűjtött megtakarításunkat gyermekünk szabadon felhasználhatja, attól a pillanattól kezdve, hogy 18. életévét betöltötte.

    #2. tévhit: A Babakötvény a gyermek születésével egy időben el is indul

    A támogatásra jogosult gyermekek számára az Államkincstár automatikusan jóváírja az életkezdési támogatást, azonban ez nem egyenlő a Babakötvénnyel. (Az életkezdési támogatás összegét a következő pontban fejtjük ki részletesebben.)

    A Babakötvény akkor lép be a képbe, amikor a Kincstár jóváírja az életkezdési támogatást a számlán, majd abból megvásárolja a Babakötvényt.

    Az értékpapírral történő megtakarítás előnye, hogy az életkezdési támogatás mellett más kedvezményeket is igénybe vehetünk az államtól. Ezek egyike a befizetések után járó állami támogatás.

    Néhány plusz információ a Babakötvény támogatásáról: Ennek mértéke évi szinten 10%, maximum 6.000 forint. Például, ha havonta 5.000 forintot, vagyis évente 60.000 forintot takarítunk meg gyermekünk számára, 10% támogatást írnak jóvá, így számlánkon máris 66.000 forintnyi megtakarítás található.

    Ennél nagyobb összeg befizetésére is lehetőségünk van, azonban azzal a támogatás összege nem nő arányosan. Így ha egy év alatt 100.000 forintot takarítunk meg, azután is 6.000 forint jóváírás igényelhető.

    Emellett a hátrányos helyzetű gyerekeket további lehetőségekkel is segíti az állam. Azok számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, a 2006-ban született gyermekek 7. és 14. életévük betöltésekor, mindkét alkalommal további 42.000 forint jóváírásra számíthatnak.

    #3 tévhit: A Start-értékpapírszámla nyitása pénzbe kerül

    Sok olyan megtakarítási formáról hallottunk már, aminek az elindításához egy bizonyos mértékű indító összeg szükséges.

    A Babakötvénnyel azonban más a helyzet, hiszen minden gyermek számára, aki jogosult az életkezdési támogatásra, szüleik kezdőtőke nélkül elindíthatják Start-értékpapírszámláját.

    Az életkezdési támogatás összege 42.500 forint, melyet az Államkincstár folyósít a támogatásra jogosultak számára.

    Azon gyermekek esetében, akik viszont nem jogosultak az életkezdési támogatásra, de nyithatnak Start-értékpapírszámlát, a szülőknek 25.000 forint kezdő összeget szükséges befizetniük, melyért cserébe az Államkincstár megvásárolja a Babakötvény értékpapírt.

    Igaz ez minden 2006. január 1-je előtt született gyermekre és azokra, akik 2017. július 1. előtt születtek külföldön, magyar állampolgárként.

    Fontos tudnunk azonban, hogy Start-értékpapírszámla 2012 óta kizárólag a Magyar Államkincstárnál nyitható, egyéb pénzintézeteknél nincs lehetőség ilyen típusú megtakarítási számlát indítani.

    Ebből látható, hogy a Babakötvény az államtól függő megtakarítási forma, így ennek figyelembevételével döntsünk.

    #4 tévhit: A Babakötvény alanyi jogon jár, így az igénylés nélkül is, automatikusan elindul gyermekünk születésekor

    Ez az állítás több szempontból sem stimmel.

    Egyrészt nem a Babakötvény, hanem az életkezdési támogatás jár alanyi jogon minden, a 2005. december 31-e után született gyermekeknek.

    Így már érthető is, hogy a Babakötvény miért nem indulhat el automatikusan. Életkezdési támogatásban azonban akkor is részesülnek a gyermekek, ha azt a szüleik nem indítják el. Ebben az esetben a Kincstár kezeli ezt az összeget és ennek megfelelően kamatoztatja.

    Automatikus jóváírásban azok a gyerekek részesülnek, akik átmeneti vagy tartós állami nevelés keretein belül élnek, hiszen ők nem számíthatnak szüleik támogatására.

    Akkor sincs gond azonban, ha gyermekünk születésekor valamilyen okból kifolyólag nem kezdtük meg a Start-értékpapírszámla folyósítását.

    Ezt bármikor pótolhatjuk gyermekünk 18. születésnapjáig, eddig az időpontig van lehetőségünk Start-értékpapírszámlát nyitni. Ebben az esetben azonban nem számolhatunk az életkezdési támogatással, viszont az évi maximum 6.000 forint összegű jóváírás továbbra is jár.

    Tudnunk kell azt is, hogy ilyenkor 25.000 forint befizetése szükséges a számla megnyitásakor. Ebből az összegből vásárolja meg az Államkincstár a gyermek születéséhez igazított értékű Babakötvényt.

    #5 tévhit: A Babakötvény fix havi befizetési összeggel működik

    A Start-értékpapírszámlára történő befizetésnek nincs meghatározott értéke, így bármikor bármilyen mértékű összeget megtakaríthatunk.

    Ebben rejlik a Babakötény nagy előnye a többi megtakarítási lehetőséggel szemben, hogy pillanatnyi anyagi helyzetünkhöz mérten kezelhetjük befizetéseinket. Így a kötvény akkor sem jelent terhet a család számára, ha éppen nem fér bele a havi költségvetésbe a megtakarítás.

    Vegyük figyelembe azt is, hogy ennek következményeként nem vagyunk rákényszerítve a megtakarításra, így egy-egy nem várt kiadást vagy más költségeket fedezhetünk a félretenni kívánt összegből.

    Azonban negatívumként mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a megtakarítás csupán csak egy összegben vehető fel, ami felett nincs szülői kontroll. Ebben az esetben a felhasználás módjáról tehát a kedvezményezett, vagyis a gyermek dönt.

    Éppen ezért, ahogyan látjuk, semmi sem fekete vagy fehér. Amikor a pénzügyeinkről döntünk, mindig legyünk alaposak, és járjunk utána a bennünk felmerülő kérdéseknek. A megtakarítások között számtalan más, az államtól független forma is létezik, melyek más feltételekkel és kedvezményekkel vehetőek igénybe.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában