Szponzorált tartalom

2022.09.29. 11:22

Erre készülj, ha hangszeren tanul a gyermeked

Az ősz minden gyermekes család életében nagy változásokat hoz. Hatványozottan így van ez, ha csemetéd valamilyen hangszeren is tanul. Jó ha előre felkészülsz, mi vár rá és mivel jár ez a család többi tagjára nézve. Hovatovább: bizonyos hangszerek esetében nemcsak a szűkebb családot, de a szomszédokat sem árt felkészíteni.

Szponzorált tartalom

Zene a léleknek … és a testnek is

Kutatások bizonyítják, hogy a zenetanulás már önmagában is javítja a kognitív képességeket, fejleszti a memóriát, koncentrációt. Kutatások szerint a zenetanulás felgyorsítja az agy fejlődését különösen a nyelvtanulás és az olvasás, valamint a szövegértés tekintetében. A közös zenélésnek köszönhetően pedig a kis növendékek szociális készségei is fejlődnek: segíti a beilleszkedést, az empatikus attitűd kialakítását, a konfliktuskezelést, a személyiségfejlődést, valamint jótékony hatással van a gyerekek pozitív önértékelésére, önbizalmára.

Síppal, dobbal…

Ha a gyermeked jó ritmusérzékkel rendelkezik, a dobolást épp neki találták ki - persze csak akkor, ha ő is osztja ezt a véleményt. A dobolás előnye, hogy már akár egyetlen dobbal is elindíthatjuk a tanulást. Ha a szenvedély tartósnak bizonyul, elég fokozatosan, lépésről lépésre újabb darabokkal kiegészíteni a dobfelszerelést. Ha elköteleződik a dobolás mellett, a cintányérral - és a szomszédok értesítésével - folytathatjuk a sort.

Dallamok zongorára

A zongora népszerűsége örök és megingathatatlan. Egy, pekingi tudósok által végzett kutatás szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen zongoráznak jóval gördülékenyebben olvasnak és szövegértésben is túlszárnyalják kortársaikat. A hangszer borsos ára miatt az otthoni gyakorlás azonban okozhat némi fejtörést a szülőknek. Egy pianínó megvásárlása kevésbé terheli meg a kasszát, és kisebb helyet is foglal el otthonunkban.

Vonósok

A vonós hangszerek elsajátítása kézügyességet és kivételesen jó hallást igényel. Bár a hegedűre különösen igaz, de a vonós hangszerek általános jellemzője, hogy a tanulás korai szakaszában megjelenő hanghatások erős megterhelést jelenthetnek a környezet számára. Míg a dobolás esetében elég lehet egy kötetlen csevej, ha gyermekünk hegedülésre adja a fejét, süssünk valami finomat a közvetlen szomszédoknak.

Hadd fújja

A fúvós hangszerek kedvező áruk miatt igen népszerűe. A zenetanárok általában a furulyán keresztül vezetik be a gyerekeket a zenélés sokszínű és változatos világába. Nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá számottevő anyagi befektetés. Így kevésbé viseli meg a pénztárcánkat, ha a gyermek lelkesedése alábbhagy vagy időközben másik hangszerre váltana. Ez a hangszertípus intenzív és speciális légzéstechnikát igényel ezért nem csupán a érzelmi, de testi fejlődésükre, egészségükre is példátlan hatással van. Mivel a gyerekeknek úgy kell megszólaltatniuk a hangszert, hogy egyszerre figyelnek a kottára, a légézésükre és a kézmozgásra, javul a szem-kéz koordinációjuk, fejlődik és megoszthatóvá válik a figyelmük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában