Hirdetés

2023.09.19. 00:01

Korszerű köntösben nyert új értelmet a klasszikus darab; élni is fél a képzelt beteg

Egy igazi klasszikust visz színre modern köntösben a Csiky Gergely Színház az új évad első előadásaként.

Fotó: Lang Róbert

Molière: A képzelt beteg című darabját "kaposváriasította" Zakariás Zalán rendező, aki már nem ismeretlen a Csiky közönsége számára, hiszen korábban már rendezett a teátrumban. Egészen friss köntösbe öltöztette a Mester egyik leghíresebb művét, amely első rendezése a felújított színházépületben. 

– Molière halálának tavaly volt a négyszázadik évfordulója, A képzelt beteg volt az utolsó munkája és a színpadon, játék közben esett össze, majd később halt meg. Ez a darab megfogalmazza az ő életét, de mégis örökzöld: benne van a képmutatás, generációs szakadék apa és gyermekei között. A történet viszont a Covid miatt lett még tematikusabb, hiszen sokan megtapasztalhatták, hogy milyen félni a betegségtől, a haláltól. Nekem a kezeim között halt meg az édesanyám és azóta keresem azt, hogy mit jelent az embernek a haláltól való félelem, mondta Zakariás Zalán. A darab pedig éppen ebből a félelemből ered, hiszen Argan, a főszereplő retteg az elmúlástól és pénzt nem kímélve keresi a lehetőségét annak, hogy egészséges maradhasson. 

Fotók: Lang Róbert

– Ez a történet nem annyira a betegségről szól, hanem inkább a hiszékenységről, mert a karakter attól szenved, hogy hisz a sarlatánoknak, akik körülveszik és megbetegítik őt. Ez egy nagy író nagy műve, ezért nem kell sokat változtatni rajta, ahhoz, hogy korszerű legyen. Ezzel együtt a rendező erős saját víziója is megvalósulhatott, hiszen a díszletet és a jelmezeket máshogy használjuk, s nem annyira verses, szövegcentrikus a darab, mint az eredeti, mondta Szalma Tamás, aki Argant játssza a darabban.

Őt próbálja észhez téríteni itt-ott humorral fűszerezve Toinette, a szolgálólány. – Próbálja ebből az állapotból kihozni a ház urát, mert szándéka felnyitni a szemét, hogy lássa a házassága nem épp olyan, ahogy azt ő gondolja, a lányaival való viszonya is hagy némi kívánnivalót maga után, mondta a karaktert megformáló Krajcsi Nikolett.

A darabot már korábban bemutatták a Győri Nemzeti Színházban, Kaposváron azonban a klasszikus komédiához a színészek hozzátették a saját ötleteiket, így a rendező elmondása szerint csak az alaptörténet és a falak maradtak ugyanazok, és egy egészen friss előadásra ülhet be, aki jegyet vált a Csiky Gergely Színház előadására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában