Fizetett hirdetés

2024.02.27. 00:01

Aladdin és Jázmin kalauzolja végig a nézőt ezeregy éjszakán

Az Ezeregyéjszaka meséi elevenedik meg a Csiky Gergely Színház kamaraszínpadán az Aladdin című gyermekelőadásban. A varázslatos történetet Iványi Árpád szövegkönyve alapján Sarkadi Kiss János állította színpadra. A rendezőt a történet egyik kulcsfigurájaként, a Dzsinn szerepében is láthatjuk.

Koszorus Rita

– Az Aladdin mindenkinek egy gyerekkori meseélmény, legalább hatféle vizuális feldolgozása van, és nyolcféle könyv létezik. Azt szerettem volna, hogy a történet az összes tanulságával, jóságával és mondanivalójával együtt lineáris legyen, mert így egy kisgyermeknek is könnyen értelmezhető. Ezért helyenként kompromisszumokat kellett kötni: ahol esetleg pici gyerek számára túl ijesztőnek találtam, muszáj volt érzelmileg tompítani a befogadhatóság érdekében – mondta Sarkadi Kiss János.

Aladdin, ha hibázik is, beismeri azt. 
Fotó: Muzslay Péter

A Csiky színpadán megjelenő Aladdin nagyon hasonlít a magyar mesevilágból ismert szegény legény karakterére, aki szerencsét próbál és az végül mellé szegődik. – Szerintem minden fiúgyerek egy kicsit Aladdin, és mindenki, aki látta a mesét, magára ismert benne. Az én Aladdinom keresi a boldogságot, hibázik, de beismeri, ez pedig nagyon fontos – mondta a címszerepet játszó Sándor Soma

A színdarab emberközelivé teszi a mesefigurákat. 
Fotó: Muzslay Péter

Aladdin a történet során megismeri a szépséges Jázmint, egy csodálatos szerelmi történet bontakozik ki. A női főszerepet Sepsi Melinda formálja meg. – Már eleve, hogy Jázmin egy hercegnő és előkelő családból származik, ad egy szó szerinti tartást a karakternek. Viszont hajlamos vagyok összegörnyedve, magamba feledkezve sétálni, de a szerep miatt ezt le kellett küzdenem – mesélte a színésznő a nehézségekről. Hozzátette: gyerekeknek nagyszerű élmény játszani. Hasonlóan vélekedett a Szultánt megformáló Kósa Béla is. – Közvetlen és részt vevő a kaposvári gyerekközönség. Azok a gyerekek pedig, akik még sosem voltak színházban, még felszabadultabban szórakoznak. Nagyon élvezem a gyermekelőadásokat – mondta a színész.

A színdarabban használt digitális megoldások, és a gyerekek számára is jól értelmezhető karakterek, jellemábrázolások révén biztosan emlékezetes előadás lesz az Aladdin a legifjabb színházlátogatók számára is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában