hirdetés

2017.09.12. 06:25

Záportározó a Baranya-csatorna mentén

A fejlesztés eredményeként a Baranya csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentése, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartása valósítható meg, a tervezett tározó kialakításával.

x

Az 1 907 000 000 Ft értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházásnak köszönhetően csökken a térségben az árvízi károkozás mértéke, az aszályos időszakokban pedig biztosítható a víz pótlása, ezáltal kiegyenlítettebbé válik a vízgazdálkodás. A projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. A projekt Magyarhertelend és Magyarszék településeken valósul meg.

Helyszínrajz

A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. évi május–június havi esőzésekből kialakult árhullámok. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – mint az érintett térség vízkészlet-gazdálkodásáért felelős állami szervezet – elkészíttette a „Tározási lehetőségek a Baranya-csatorna vízgyűjtőjén” elnevezésű műszaki tanulmánytervet. A tanulmányterv feltárta a tározó építésére alkalmas helyeket a Baranya-csatorna vízgyűjtő területén lévő jelentősebb vízfolyásokon.

A Magyarszéki tározó a tervezett tározók közül a legnagyobb záportarozási kapacitással valósítható meg, ezért vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe. A Baranya-csatorna felső szakaszáról-, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. Komplex hasznosíthatósága miatt további gazdasági lehetőségeket teremt a térségben. A tározó üzemvízszinten 28 hektár nagyságú állandó vízborítottsággal fog rendelkezni. Árvíz esetén 54 hektár nagyságú területen tervezett az elöntés.

Látványterv

Üzemi vízszinten a tározó jóléti és horgászhasznosítású is lehet.

A projekt keretében a Baranya-csatorna felső, dombvidéki vízgyűjtőjének lefolyási viszonyait rögzítő vízrajzi mérőállomás építése is megvalósul Magyarhertelend község területén.

A fejlesztés megvalósulásának tervezett időtartama: 2017.05.15.–2019.10.31.

A projektről bővebb információt a www.ddvizig.hu oldalon olvashatnak.

KEHOP-1.5.0-15-2016-00007

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában