Közélet

2016.06.08. 17:14

Fél métert emelkedett a Dráva vízszintje egyetlen nap alatt

Egyetlen nap alatt több mint fél métert emelkedett a Dráva vízszintje Barcsnál. A vízmércénél tapasztalt kedd esti, 28 centiméteres magasság szerda reggel 6 órára 86 centiméterre emelkedett.

Jeki Gabriella

Ez azért még igen messze van a valaha mért, legnagyobb vízmagasságtól, amikor 618 centiméterig duzzadt a határfolyó. A vízmérce Drávaszabolcsnál ugyanebben az időszakban 200 centimétert mutatott, az első fokú készültséget itt 430 centiméternél rendelik el. Őrtilos 62, Szentborbás 159 centiméteren állt a szerdai mérések szerint.



A folyónak évente két jelentős áradása van: a tavaszi, úgynevezett jeges ár, mely a hegyekben felhalmozódott hó olvadásának eredménye, míg az ennél nagyobb vizet a nyár eleji esőzések táplálta zöldár okozza. Az úgymond késő tavaszi vagy kora nyári árvízi általában májustól júniusig tart, melyre a csapadékos időjárás rásegít, vagy ennek hiánya jelentéktelenné teszi. Ezúttal a másodikról van szó.

– A Dráva vízjárása Magyarországon alapvetően a horvát dubravai erőmű működésétől függ, az erőműben napi kétszer történik vízleeresztés, melynek mennyisége változó – tájékoztatta szerkesztőségünket a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. – Ez Barcsnál általában 30-40 centiméteres vízszintváltozást okoz, így az 50 centiméteres emelkedés nem jelent számottevő eltérést a szokványos napi vízmozgáshoz képest.
Hozzátették: jelenleg árvízi helyzettel nem kell számolni, mert csapadék a következő 8-10 napban nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!