Közélet

2011.04.10. 15:17

Nem kell bezárni az iskolát Berzsenyi falujában

Ősszel újra becsengetnek. A bezárásra ítélt niklai iskolát a bodrogi baptista egyház mentette meg.

Vigmond Erika

Sikerrel zárult a niklai iskola, óvoda további működtetéséről folytatott tárgyalás - tudtuk meg Fülöpné Kesztyűs Ágota polgármestertől. Közösen sikerült megoldást találni: a szeptembertől egyházi kezelésbe kerülő iskolára a korábbi költségek húsz százalékát kell költenie az önkormányzatnak.

Megírtuk: Nikla és Csömend, Nikla gesztorságával működteti a Berzsenyi Dániel nevét viselő iskolát és óvodát. Az iskola erőn felüli fenntartása majdnem a csőd szélére vitte a niklai önkormányzatot, mivel a központi támogatás csak a működés töredékét fedezte. Ezért került terítékre, hogy lakatot tesznek az iskolára. A bezárás ellen művészeti, irodalmi és írószervezetek is tiltakoztak, mondván: Nikla a magyar irodalom térképén szent hely - jelkép. Ha egy település elveszíti az iskoláját, sorsa megpecsételődik. Túl ezen, a niklai iskola megszűnése Berzsenyi Dániel emlékét is súlyosan sérti.



Az intézményben jelenleg mintegy hetven diák tanul. A romagyerekek aránya 98 százalék, jelentős többségben halmozottan hátrányos helyzetű tanulókról van szó, akik még az étkezésért sem tudnak fizetni. Az önkormányzat korábban is komoly erőfeszítéseket tett, hogy megtartsa az iskolát. A legmagasabb fórumokon is harcoltak: eredménytelenül. Az utolsó mentsvár volt, hogy megpróbálja a bodrogi baptista egyházi iskola fenntartásába adni az intézményt, a több mint harminc gyermeket fogadó óvodával együtt. Ha a tárgyalások nem hoztak volna sikert, még az is kérdéses lett volna, hogy a tanév végéig bírják-e anyagilag. Az idei tanévben már eddig is úgy húszmillió forintot jelentett az önkormányzatnak a fenntartás.

Címkék#Nikla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!