Közélet

2017.06.09. 07:34

Méltó nyughelyet kapnak a hősök

Sántos és Kaposvár is kapott abból a mintegy kétmilliárd forintos támogatásból, amelyet a Honvédelmi Minisztérium nyújt első világháborús hadisírok felújítására.

Koszorus Rita

Az első pályázatokról már döntött a tárca, így a források felét odaítélték a jelentkezőknek a hadisírok gondozására, illetve katonai temetők felújítására. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy megyénkben összesen öt település részesült több mint 38 millió forintnyi támogatásban.
Balatonberényben egy emlékmű megújítását támogatja a tárca mintegy egymillió forinttal. Csurgó városában pedig 14 I. világháborús hadisír található, amelyek rendbetételére a dél-somogyi város 1 millió 400 forintot kapott a pályázat keretében. Mesztegnyő és Sántos egy-egy katonai nyughely felújítására nyújtott be igényt, s erre a célra 89, illetve 100 ezer forintos támogatást nyertek el.


Kaposvár kiemelkedő számú hadisír felújítását jelezte pályázatában, 709 sírhelyet és egy emlékművet. E célra a Honvédelmi Minisztérium mintegy 35,5 millió forintnyi támogatást ítélt oda a somogyi megyeszékhely önkormányzatának. A pályázat keretében így 725 darab hadisír és két emlékmű biztosan megújulhat Somogy megyében. Az országban egyébként több, mint 250 olyan hely van, ahol első világháborús katonai sírok vagy temetők vannak. Ám ezek többsége elhanyagolt, hiszen a rendszerváltás előtt tilos volt a hősökre emlékezni. A szaktárcának olyan temetőkről is van tudomása, amelyek pontos helyét ugyan ismerik, ám a sírok ma már nem láthatóak, ilyen helyeken emlékhelyet alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!