Kultúra

2017.01.09. 15:35

Öt nap alatt huszonyolc órát táncoltak a lakócsai diákok

A tanulók felét megmozgatja a néptáncóra Lakócsán. De nem csak a horvát kultúra, hanem a nyelv ápolása is kiemelt szerepet kap az iskola életében.

Gamos Adrienn

Ahogy belépünk az intézménybe, a falakon különböző technikával készült rajzok hívják fel a figyelmet az ide járó diákok alkotókészségére, fantáziájuk gazdagságára. Ezek még az Országos Horvát Önkormányzat tavalyi felhívására készültek. Az idei verseny témája: „A mi szentjeink”. Templomot, a falu védőszentjét, búcsút, zarándokutat megörökítő munkákat lehet beadni szöveg kíséretében.



A horvát nyelv az első helyen 

– Sikeresen szerepelünk a regionális horvát nyelvű szépolvasási-, az országos szavaló- és tanulmányi versenyeken. Évek óta felkészítjük a nyolcadikosokat az alapfokú nyelvvizsgára, akik megszerzik a bizonyítványt, illetve az országos megméretéseken ott vannak a legjobbak között – mondta Kecskésné Varga Eleonóra, tagintézmény-vezető. – Egy hetet tölthetnek a nyáron déli szomszédainknál Pag szigetén, a táborozásuk költségeit a helyi, potonyi, tótújfalusi és szentborbási nemzetiségi önkormányzatok fedezik attól függően, hogy hova valósiak a diákok.
Megtudtuk: heti öt órában tanul az ifjúság horvát nyelv és irodalmat, plusz még egy órában horvát hon- és népismeretet. A tárgyi feltételek kiválóak, van nyelvi laboruk, rendelkeznek interaktív táblákkal, legújabb szótárakkal.

A tánc is őrzi az értékeket

– Négy-öt éve járok Lakócsára, elsőosztályostól a nyolcadikosig, két csoportban negyven tanítványom van több településről – nyugtázta örömmel Jeránt György, a Baranya Táncegyüttes vezetője. – Ez a nyelvoktató intézmény tanulóinak a felét jelenti. Jó megtapasztalni, hogy ilyen sokan érdeklődnek e művészeti ág iránt, illetve, hogy ennyien őrzik a horvát kulturális értékeket. Heti négy órában foglalkozom velük, a technikai képzés mellett „speciális” horvát táncokat sajátítanak el. Két éve Kaposváron ezüst minősítést kaptunk. Lépésről lépésre haladtunk a gyakorlásban, először a sokác táncokkal kezdtük, mert azok technikailag könnyebben elsajátíthatók. A lakócsai táncrendhez tartozók közül sokat megismertek már a nyolcadikosok, de mire elballagnak, a horvát hagyományok legismertebb táncát, a lakócsai csizmaverőst is megtanítom nekik.

Az iskolások elárulták, hogy a Baranyában tartott nyári néptánctábor élményei ma is elevenen élnek emlékezetükben. Még moldvai figurákat is jártak és kiszámolták, hogy az öt nap alatt több mint 28 órát táncoltak.

Gamos Adrienn -->

Címkék#Lakócsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!