Kultúra

2016.08.22. 14:39

Rátóti Zoltán családi okokra hivatkozva távozik

Családi okra – második gyermeke születésére – hivatkozva lemondott posztjáról Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója.

Vas A.

A direktor a hétfői évadnyitó társulati ülésen jelentette be, két hete közölte döntését Szita Károly polgármesterrel, aki az intézményt fenntartó város vezetőjeként elfogadta a lemondást: Rátóti Zoltán így szeptember elsejével közös megegyezéssel távozik a teátrum éléről – értelemszerűen a közgyűlésnek még meg kell szavaznia a változást. Utóda megbízott ügyvezetőként Fülöp Péter, a színház gazdasági igazgatója lesz. Az eddigi igazgató december 31-ig rendelkezési állományban marad, posztjára az önkormányzat pályázatot ír majd ki – időbeni megkötés nincsen, így csak a közgyűlésen múlik, mikor hirdeti meg az állást.



– Milyen évadnyitó ez?! – érkezett meg hétfőn délelőtt a színházhoz a tócsákat ugrálva-kerülgetve Mohácsi Norbert, mire a bejárat előtt cigarettázva várakozók közül valaki az égre nézve megállapította: – Könnyes.


A Szita Károly polgármester társaságában a nagyszínpadra érkező Rátóti Zoltán arca viszont inkább feszültségről árulkodott, s hamarost kiderült, a korábbi évekhez képest valóban rendhagyó évadnyitó kerekedik, s még csak nem is a tervezett színház-rekonstrukcióval kapcsolatos esetleges költözés miatt.
– Elkezdjük az évadot, amiről semmivel sem tudunk többet, mint két hónapja az évadzárón – jelentette ki a direktor, aki ezzel a maga részéről némi meglepetésre le is zárta a témát, s sokak számára meglepő bejelentést tett. – A második gyermekünket várjuk, s miután a most 15 hónapos fiammal sem tudtam elég időt eltölteni, fel kellett tennem a kérdést, bírom-e majd ezt a megosztott életet? Miután úgy láttam, felelősséggel nem tudok két fronton megfelelni, mert távirányítással nem lehet színházat és családot irányítani, s a família mellett döntöttem, felajánlottam a lemondásomat.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az elkövetkező évad műsora teljesen készen van
[/caption]
Rátóti Zoltánt 2010 nyarán – a tragikusan elhunyt Schwajda György utódaként – választotta meg a színház élére a kaposvári közgyűlés, mely 2014 augusztusában egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül választotta meg újabb öt évre. Az intézmény vezetésre akkor egyedül pályázó régi-új direktor második mandátuma 2019. végéig tartott volna, s legfontosabb feladataként a társulatépítést és a színház felújítását nevezte meg.

Szita Károly megjegyezte, a távozó igazgató nem könnyíti meg az életét, ugyanis nagyon nehéz megfelelő vezetőt találni egy színház élére.
– Egy igazgatóváltás mindig gond – mondta a polgármester –, de kényszerűen tudomásul vettük a döntést, melyet második ciklusa második évada előtt hozott meg Rátóti Zoltán. Annyiban jó a helyzet, hogy az elkövetkező évad műsora teljesen készen van.
A városvezető ezek után a tervezett színházfelújításról beszélt: ha megindulhat a beruházás, lesz hová költöznie a társulatnak, ugyanis az Agóra színpadát alkalmassá tették nagyszínpadi darabok bemutatására, míg az adminisztráció a színészlakások egy részében dolgozhat, melyeket nyolcmillió forintért újítottak fel.

– A korábban kiírt feltételes közbeszerzési eljárásra két ajánlat érkezett – folytatta a polgármester –, mindkettőnél szükség volt hiánypótlásra, ezt a hónap végéig kell benyújtaniuk a pályázóknak. Miután uniós projektről van szó, két bírálati körre lesz szükség, ezek szeptember közepéig lezajlanak, ezután meg lehet kötni a feltételes kivitelezési szerződést. Ha ez megvan, kérhetjük a kormányt, hogy a rekonstrukció kilencmilliárdos költségét vegye be a költségvetésbe. Amint lesz forrás a büdzsében a felújításra, a szerződés elől eltűnik a feltételes jelző.

A tervek szerint a társulatnak két évadra kellene ideiglenes otthonában játszania, s a 2018. március 15-én megkezdődő műszaki átadást követően október 23-án díszelőadással nyitná meg kapuit a felújított színházépület.

Hüse Csabáé a Komor-gyűrű

Az elmúlt esztendőkben megszokott születésnapi köszöntések ugyan a hétfő délutáni, kéthelyi kihelyezett évadnyitó társulati ülésre maradtak, ahogyan az előttünk álló hónapokkal kapcsolatos technikai kérdések is, a hagyományoknak megfelelően az előző évad teljesítményeit elismerő díjakról szavazhattak a társulat tagjai. Akik az 1975-ben létrehozott, a színház szellemiségét legjobban képviselő színésznek ítélt Komor István-gyűrűt Hüse Csabának szavazták meg, míg az előadások létrehozásának nélkülözhetetlen háttérdolgozóinak elismerésére tavalyelőtt alapított Fogaskerék-díjat Székely György ügyelő vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!