Perseidák

2017.08.13. 17:08

Csillaghullásban gyönyörködhetünk

Augusztus 10. és 15. között látható a legjobban a Földet megközelítő Perseidák meteorraj.

Barkóczy László, Böcz Zoltán

– Minden évben több alkalommal is megfigyelhető csillaghullás, azonban télen ritkábban szánjuk rá magunkat, hogy kifeküdjünk valahova és órákig csodáljuk az eget – mondta el kérdésünkre Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke. – A Perseidák valójában üstökös és kisbolygó törmelék, amely az év ezen időszakában halad el bolygónk mellett. Amikor a légkörbe lépnek és ott elégnek, akkor láthatjuk úgy, mintha egy csillag hullana le az égről. A látványt idén fakíthatja, hogy látható lesz a Hold az égen, ráadásul a prognosztizált felhősödés is zavarhatja az észlelést.

Kolláth Zoltán szerint ha olyan helyen várjuk a csillaghullást, ahol kevés a fényszennyezés és a Holddal ellentétes irányba tekintünk, akkor van a legnagyobb esélyünk teljes szépségében látni a csillaghullást. És kívánni valamit.

Kő- és vasmeteoritot, valamint sivatagi üveget is megtekinthettek

A Perseidák a Swift-Tuttle üstökös kis morzsái. Több ilyen égitest is kering a Nap körül és vannak olyanok, melyek pont úgy közelítik meg a Napot, mely a Föld pályáját keresztezi – mesélte Mosoni László, csillagász. Mikor a nagy hő hatására az üstökös jege megolvad, a kavicsdarabok kiperegnek belőle. Bolygónk ekkor halad át ezen a többmillió kilométer széles törmelék alkotta sávon. A sok kisebb test ekkor belép a Föld légkörébe, ahol száz kilométeres magasságban megsemmisülnek. Mérettől függően nem mindig párolognak el ezek a testek a folyamat során. Azért ilyen látványos a jelenség, mert nagy sebességgel érkeznek a meteorok, rengeteg energiát adnak át a légkör molekuláinak. Ennek köszönhető az éjszakai fényjáték.

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban az érdeklődők megtekinthettek néhány ilyen csodát, például a Szaharában talált kőmeteoritokat, valamint sivatagi üveget. A legnagyobb sikert egy vasmeteorit aratta, melyet a viszonylag kis mérete ellenére nem volt könnyű még két kézzel sem elemelni az asztalról. Az elmúlt évmilliók során sok meteorit landolt élőhelyünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!